Vandaag maar eens verder met onze eerste reis door Amerika in 1989. Vorige keer waren we na een paar dagen bezoek aan New York en een binnenlandse vlucht naar Phoenix aanbeland bij de Grand Canyon. Of eigenlijk zaten we in Flagstaff, een plaats daar vlakbij.

Zoals de vorige keer al aangegeven maakten we steeds stoppen van zo’n drie of vier dagen. Daarbij gebruikten we altijd één dag om te rusten. Dat deden we ook in Flagstaff. Alhoewel, rusten is eigenlijk niet het juiste woord. We gingen dan wel niet een uitgebreide tocht maken naar het een of ander, maar we gingen wel Flagstaff in. Of zoals je in Amerikaanse steden beter kan zeggen: we gingen downtown Flagstaff in. In die tijd (1989) waren de meeste downtowns van de grote steden in Amerika nog achterbuurt, maar in Flagstaff, een relatief kleine plaats (voor Amerikaanse begrippen) was dat niet het geval. Er waren veel uitnodigende winkels en plekken om wat te ten en te drinken. We hebben dus het nodige bekeken.

Wat mij nu te binnen schiet, is dat we op onze georganiseerde busreis naar de Grand Canyon ook bij een indianenreservaat langs zijn geweest. Om precies te zijn was dat het reservaat van de Hopi-indianen. De Hopi-indianen waren zoals de meeste indianen nogal in de slecht bewoonbare gedeelten van het land weggedrukt door de blanken. We zagen hier en daar nog ronde huizen van de indianen. Zo wilde men voorkomen dat boze geesten zich in de hoek van een huis zouden begeven. Dat bijgeloof is wel steeds minder aanwezig. Vaak waren bij die ronde huizen ook ‘gewone’ huizen te zien, die voor de jongere generatie bestemd waren. Wij reden er vooral doorheen en stopten alleen bij een winkel met traditionele indianenspullen. Alhoewel traditioneel: er zullen ook wel veel spullen verkocht worden die speciaal voor de toeristen zijn gemaakt.

Na de dag rust in Flagstaff was het tijd om naar de volgende bestemming te gaan. Dat was Los Angeles. Van Flagstaff naar Los Angeles is een behoorlijke busreis. Maar uiteindelijk kwamen we toch in LA aan. Onderweg reden we onder andere nog door een groot windmolenpark en gingen we de grens over van Arizona naar Californië. Echt wel een grens met en controle op het meenemen van bepaalde groenten en fruit. Daar was men nog wel erg voorzichtig mee.

In Los Angeles hadden we het YMCA geregeld als onderkomen. Dat bleek achteraf niet zo handig te zijn. Het YMCA ligt in bijna alle steden in downtown en zoals eerder aangegeven was dat toen niet de prettigste plek om te verblijven, zeker ’s avonds niet. In New York hadden we ook in een YMCA gezeten, maar dat was gelukkig niet zo’n probleem.

Vanuit de YMCA in Los Angeles wilden we een paar dagen naar Disneyland en een bezoek brengen aan Hollywood. Dat hebben we dus ook gedaan, maar vooral Charlotte zag er nogal tegenop om ’s avonds van het busstation naar het hotel te lopen, dus zijn we steeds weer op tijd teruggekeerd. In latere reizen hebben we dat wel ingehaald. Zo’n eerste keer merk je pas bij het beleven, dat bepaalde dingen beter anders hadden gekund.

Als ik me goed herinner, zijn we drie dagen naar Disneyland geweest. Met de bus was dat op zich prima te doen. Het busstation lag in LA op vijf minuten lopen van het hotel en in Anaheim, waar Disneyland ligt, stapten we zo ongeveer voor de deur uit.

Disneyland is een prima park waar van alles te zien en te beleven is. Zeker als je meer dan één dag gaat, en dat is zeer aan te raden, kun je de boel rustig bekijken en hoef je niet alleen maar in de rij voor attracties te staan. We hebben geleerd, dat het het beste is om meteen een paar grote attracties te doen (als de rijen nog niet zo lang zijn) en dan de rustigere plekken op te zoeken. Later op de middag is er dan wel weer een goede gelegenheid om nog een grote attractie te pakken. Tegenwoordig kun je met een fast-lane pass je bezoek aan de grote attracties nog wat beter sturen, maar dat was er toen nog niet. Mooie attracties waren onder andere ‘the pirates of the caribian’ (er was nog geen film naar gemaakt!), ‘Small World’ (met het niet uit je hoofd weg te krijgen liedje en uiteraard de Nederlandse poppen), het spookhuis en de vlucht van Peter Pan, maar ook de andere dingen waren allemaal erg indrukwekkend en leuk. Alles was zeer schoon en netjes en de assistentie van de mensen was voorbeeldig. En dan niet te vergeten de optredens, zoals van een bluegrass groepje van vier mannen. Daar moesten we dus nog een keer naartoe, wat enkele jaren later gebeurde. En toen logeerden we in Anaheim zelf, zodat ook het avondprogramma meegenomen kon worden.

Ook zijn we dus nog naar Hollywood geweest. Het belangrijkste wat we daar gedaan hebben, was een bezoek aan de Universal filmstudios. Dat was ook een attractiepark. Het centrale deel (toen nog) was een rondrit langs allerlei filmdecors. Daarbij werden ook effecten niet geschuwd. Zo zakte een brug uit de cowboytijd in toen we erover heen reden, kwamen we in een metrostation in een aardbeving terecht en zagen we Jaws naast ons verschijnen toen we langs zijn waterhotel reden. Ook waren er een paar opvoeringen waarin bepaalde effecten nog eens duidelijk werden getoond. Zo was er een cowboyscene, met pistolen en flinke valpartijen, was er een scene uit Miami Vice met een ontploffende helikopter en gevechten op en rond het water en een autospektakel. We hadden dus niet genoeg tijd over om ook nog Hollywood goed te verkennen.

Na deze dagen met plezier was het weer tijd om de natuur te gaan bekijken. Seqoia National Park en Yosemite Valley stonden op het programma. Daarvoor gingen we naar Visalia, een plaatsje in het centrum van Californië. Maar daarover een volgende keer.

Gepubliceerd begin 2013 (exacte datum onbekend)

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in