Een paar weken geleden meldde ik, dat ik de Duitstalige Karl May-serie in mijn bezit eens helemaal zou gaan lezen. En dat in de volgorde zoals de boeken genummerd zijn. Dat gaat nog niet echt zo snel. Inmiddels ben ik bijna aan het einde van deel 2, wat ook het tweede deel van de serie ‘Winnetou’ is. Het eerste deel heb ik vroeger al heel vaak gelezen, zeker ook in het Nederlands. Niet voor niets is dat (dus Nederlandstalige) boek zodanig beschadigd, dat er eigenlijk een nieuwe versie zou moeten komen.

Dat geldt ook voor enkele andere boeken uit die Nederlandstalige serie en ik heb ook al wel eens gekeken op internet naar vervangende exemplaren. Maar echt werk heb ik daar nog niet van gemaakt. Ik weet dus dat dat deel 1, Winnetou het grote opperhoofd, vervangen zou moeten worden, maar niet welke andere delen. Hilko zei laatst, dat we er samen maar eens naar moesten kijken. En dat zal dus vast ook wel gebeuren. Voor de duidelijkheid: Hilko heeft niet iets met Karl May, maar blijkbaar af en toe wel wat met mij (gelukkig 😉 ).

Ook al heb ik dat deel 1 dus al heel vaak gelezen, toch zijn er wel weer dingen die opvallen. Het is soms maar waar je op let. Zo weet ik nu (eindelijk) wie de naam Old Shatterhand zou hebben bedacht. Dat is White, de baas van een andere groep van surveyors, die de hoofdpersoon iemand onderuit zag slaan met 1 klap. Of beter gezegd, hij kwam met Shatterhand en Sam Hawkens, vriend en mentor van de hoofdpersoon, zette er Old voor.

Zowel in deel 1 als deel 2 gaan ook geliefde personen dood. In deel 1 zijn dat de vader en zus van Winnetou, in deel 2 Old Death en onder andere Dick Stone en Will Parker, twee westmannen die samen met Sam Hawkens het ‘Klaverblad’ vormden. De zus van Winnetou was verliefd op Old Shatterhand, maar Karl May had blijkbaar geen behoefte om al te veel liefde in zijn boeken met Old Shatterhand en Winnetou op te nemen. Dat is overigens wel een verschil met de verfilmingen van sommige van zijn boeken. Daarin is er veel meer plek voor de liefde. Ik had uiteraard graag gehad dat die films wat meer de lijn van de boeken hadden gevolgd.

Ik verwacht deel 2 dit weekeinde nog uit te krijgen en pak dan, oh wat een verrassing, deel 3, het derde deel van de serie ‘Winnetou’. Voordat ik door de 74 boeken heen ben, duurt het dus nog wel even. Soms lees ik veel, soms wat minder. En binnenkort begint ook de voetbalcompetitie weer, wat mij ook weer minder leestijd bezorgt. Maar ik zal de hele serie doornemen.

Gepubliceerd 28-7-2017

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in