Vorige week las ik de laatste bladzijden van ‘Im Reiche des silbernen Löwen’ van Karl May. Dit verhaal (in 4 delen geperst) is een bijzonder verhaal. Samen met ‘Ardistan und Dschinnistan’ horen de laatste twee delen hiervan tot het latere werk van Karl May, waarin de reisavonturen meer ten dienste staan van levensbeschouwelijke vraagstukken. Helaas zijn deze werken niet in het Nederlands vertaald, omdat ‘het niet commercieel genoeg zou zijn’. Zo staat het bijna letterlijk in deel 25 van de bekende Prisma pocketserie. Gelukkig maar dat mijn Duits zo goed is, dat ik het prima ook in de originele taal kan lezen.

Ik ga hier niet de hele inhoud vertellen. Zoeken via een zoekmachine kan helpen als die inhoud toch gewenst is. En als je het alleen houdt bij wat er allemaal gebeurt, krijg je ook veel te weinig mee over de inhoud. Karl May legt een visie bloot, die zeker voor de tijd waarin het geschreven is (in het begin van de twintigste eeuw), behoorlijk ver gaat. Maar wel een visie waar ik goed in mee kan gaan. Onder andere geeft hij duidelijk het belang van verschillende culturen weer, zoals de Midden-Oosterse en de indiaanse culturen. En dat we vooral niet moeten denken dat we het in het westen allemaal beter zouden weten.

Natuurlijk zijn er ook wat aspecten aan die levensbeschouwelijke visie waar ik wat meer moeite mee heb. Dat zijn de religieuze aspecten en de wel erg positieve positie van Duitsland. Maar aan de andere kant: het maakt niet zoveel uit waarom iemand doet wat hij/zij doet, belangrijker is wat hij/zij doet. En voor de duidelijkheid (helaas komt dat steeds weer terug als je het over Karl May hebt): het enige wat Hitler zou kunnen hebben aangesproken in deze verhalen is de positieve beschrijving van Duistland. Alle andere zaken staan volgens mij in tegenspraak met zijn visie.

Regelmatig moest ik trouwens ook denken aan de problemen die Karl May doormaakte tijdens het schrijven van dit verhaal. Hij werd beschuldigd van het verzinnen van de ik-verhalen (wat, ik zou haast zeggen uiteraard, klopte, maar wat Karl May ook zelf wel leek te beweren), van een crimineel verleden (wat ook al klopte, al was het lang niet zo erg als men voordeed), van het schrijven van lectuur (wat in zijn begintijd ook gebeurde) en ga zo maar door. Zo komt het journaille er niet altijd even positief vanaf. En ook andere opmerkingen zouden ontstaan kunnen zijn uit wrok naar mensen die hem al dan niet valselijk beschuldigden.

Met het uitlezen van deze vier delen ben ik inmiddels aangekomen bij deel 24 van de Duitstalige serie die ik van deel 1 tot en met deel 74 doorlees. Nu zijn de twee delen van Ardistan en Dschinnistan aan de beurt. Daarna volgen nog een paar delen met Kara Ben Nemsi en dan volgen nog veel algemenere verhalen zonder Old Shatterhand of Kara Ben Nemsi. Dan ga ik dus weer veel meer terug naar de begintijd van het schrijfwerk van Karl May. Ook al is daar, als je goed leest, wel wat van die levensbeschouwing terug te vinden, toch gaat het daarin veel meer om de avonturen.

Gepubliceerd 2-4-2019

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in