Afgelopen zaterdag was de jubileumbijeenkomst van de Karl May Vereniging. De vereniging bestaat 12½ jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden. Al een paar jaar ben ik er lid van, met dank aan de oud-voorzitter Frits Roest die mij erop attendeerde nadat ik een stuk op mijn site had geplaatst over Karl May. Ik ga niet elke keer naar de bijeenkomst van de vereniging, maar ik vond dat ik zaterdag weer eens moest gaan.

Voor de eerste keer ben ik alleen gegaan. Dus met de trein naar Amersfoort en met de bus naar de locatie. En natuurlijk op dezelfde manier weer terug. Ik wist van tevoren al, dat de kans niet groot was dat ik de hele bijeenkomst bij kon wonen. En dat klopte dus ook; na de lunch ben ik vertrokken en moest de laatste twee onderdelen aan mij voorbij laten gaan. Mijn energie was zodanig op, dat ik wel moest vertrekken. Thuis gekomen ben ik ook nog even wezen slapen, zodat ik de rest van de avond goed door kon komen.

Het was een goede bijeenkomst van de Karl May Vereniging. Al bij binnenkomst liep ik langs enkele aanbieders van boeken. En heb ik ook meteen 8 boeken gekocht voor een heel klein prijsje. Eén daarvan bleek ik, toen ik ze gisteravond wegzette, al te hebben. Maar dat kon de pret uiteraard niet drukken. Voor de duidelijkheid: ik spaar niet zozeer een bepaalde serie, maar probeer eigenlijk vooral zoveel mogelijk verschillende versies te pakken te krijgen. Dat schiet al aardig op. Ik moet binnenkort eens een keer mijn ruim 240 boeken (met ook veel Duitstalige boeken) vergelijken met het overzicht van alle in de Nederlandse taal verschenen boeken. Er ontbreekt uiteraard nog veel, maar het begint er toch al mooi uit te zien.

Later heb ik ook nog vier Duitstalige boeken gekregen. Er was nog heel veel wat ik verder eigenlijk wel had willen hebben. Maar gelukkig heb ik mij kunnen inhouden, anders was het te zwaar geworden om mee te nemen naar huis. De twaalf boeken die ik had, waren al zwaar genoeg, maar nog goed te dragen.

Naast wat gesprekjes met andere Karl May fans heb ik uiteraard ook geluisterd naar enkele voordrachten en deelgenomen aan een discussie. De voordrachten gingen over de geschiedenis van de Karl May receptie in Nederland, en dan met name over de laatste 12½ jaar met de Karl May Vereniging, over de nieuwe versie van de Witte Bison, het verenigingsblad dat twee keer per jaar (en nu dus voor de 25e keer) uitkomt, en over de schrijversgeschiedenis van Karl May zelf.

De discussie ging over de vraag hoe (en of) Karl May nog interessant gemaakt kan worden voor de jeugd. Later zal ik daar nog een uitgebreider stuk over schrijven. Het zette mij in ieder geval wel aan het denken. Sommigen dachten dat de tijd van Karl May (en andere schrijvers als Jules Verne en dergelijke) definitief voorbij is, maar ik denk daar toch anders over. De vraag was onder andere hoe we Karl May bij kinderen en jongeren weer op de leeslijst kunnen krijgen. Ik zie daar absoluut nog wel mogelijkheden toe, al moet er wel stevig aan gewerkt worden. En ik heb daar ook wel wat ideeën over, die ik later dus nog in een verhaal zal proberen vast te leggen.

Na de lunch was het tijd voor mij om te vertrekken. Een wandelingetje, een busrit, een treinreis en een kort fietstochtje later was ik weer thuis om nog even te gaan slapen.

Gepubliceerd 20-5-2019

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in