De basiliek in Montreal

Net zijn we weer teruggekeerd van een bezoek aan het centrum van Montreal. Het was gezellig met z’n viertjes en interessant. We hebben twee kerken van binnen bekeken, de Decathlon bezocht, een stukje rondgewandeld, de werkplek van Emilie van een afstandje bekeken en wat gegeten in het ondergrondse gebied van Montreal.

Om te beginnen reden we met de deelauto die Hilko en Emilie regelmatig gebruiken naar de Cathédrale Marie-Reine-du-Monde. Daar konden we naar binnen om de kerk goed te bekijken. Het was er rustig, blijkbaar is het geen toeristische bestemming. We konden er in ieder geval op ons gemak alles bekijken. En wat gemakkelijk was, was dat de auto gewoon naast de kerk geplaatst kon worden. Het is wel een mooi systeem, die deelauto. Overal in de stad staan ook dat soort auto’s die je kunt reserveren en gebruiken. Met een andere gingen we aan het eind van ons bezoek ook weer terug naar huis. Maar dat komt later.

De Cathédrale die we bezochten

In Montreal zijn veel kerken te vinden. De Fransen hebben het katholieke geloof duidelijk volop meegenomen. Om te zeggen dat op elke straathoek een kerk staat, gaat wat te ver, maar veel scheelt het niet. En het zijn ook regelmatig behoorlijke exemplaren die er van buiten ook fraai uitzien. Hoe het momenteel precies staat met het geloof in Montreal, weet ik niet. Maar als je de kerken ziet, zou het toch nog aardig moeten zijn. Maar ik kan me daar natuurlijk flink in vergissen.

Na die Cathédrale was het tijd om de Decathlon te bezoeken. We wilden na onze wandeling op maandag nog thermisch ondergoed of iets dergelijks hebben. Het werd iets dergelijks, want Charlotte en ik hebben allebei een broek gekocht, die over onze gewone broek kan. Is wat makkelijker steeds weer aan en uit te trekken. Overigens was er een medewerker die Nederlands bleek te spreken. En bij onze wandeling hoorden we ook nog wat Nederlands. Het bleek maar weer: overal waar je komt, zijn Nederlanders. De Decathlon ligt in het grote winkelcentrum in Montreal, dat deels onder de grond ligt. Daar hebben we ook geluncht bij Time Out, een plek met allerlei verschillende specialiteiten. Was lekker en ook ontspannen.

Lekker wat eten bij Time Out

Daarna zijn we op stap gegaan, eerst naar een kerstmarkt die niet open bleek te zijn. Volgens de tijden op een plakkaat daar zou hij wel open moeten zijn, maar nee dus. Misschien gaan we een andere keer nog eens kijken daar. Via de werkplek van Emilie (met een mooi winkelcentrum eronder waar fraaie kerstversiering aangebracht was) gingen we naar de Basilique Notre-Dame de Montréal. Daar was het een stuk drukker, terwijl je ook nog moest betalen om binnen te komen.

Maar dat was zeker de moeite waard bleek binnen. Het is een bijzonder mooie kerk, met fraaie versieringen en vooral ook mooie kleuren. Hilko had eerder gezegd dat die aardig ‘over de top’ was, maar dat vond ik erg meevallen. Vooral door de kleuren gaf de kerk een meer ingetogen beeld. Als het allemaal goud was geweest was het erg geweest, maar dat was niet het geval. Eigenlijk was het dus ook wel logisch dat er zoveel belangstelling voor was. Er waren mooie beelden te zien, een fraaie preekstoel en mooie overzichten. We zijn er ongeveer een uur gebleven en ik heb er ook behoorlijk wat foto’s gemaakt met mijn telefoon. Hieronder staan er een paar om een indruk te geven.

Met z’n drieën gingen we weer naar huis. Emilie ging eerst nog een andere rolstoel halen. De rolstoel die we hadden, viel van ellende bijna uit elkaar. Vooral het linker voorwiel deed lastig, Dat moest regelmatig in de goede stand worden gezet. Het was nogal lastig om een andere te vinden, maar onder Emilies werk lukte het dan toch. Nog ruim een uur hebben we (of beter Charlotte, Hilko en Emilie) doorgeworsteld met de oude rolstoel, maar toen was het genoeg. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe bevalt. Dat zullen we morgen zien.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in