Graf Leo Major
Het graf van Leo Major en zijn vrouw

Vandaag, op de voorlaatste dag van het jaar, hebben we een bezoek gebracht aan het graf van Léo Major. Léo Major wordt gezien als de bevrijder van Zwolle. Samen met zijn vriend Willy Arsenault werd hij op 13 april 1945 als verkenner Zwolle in gestuurd. Arsenault kwam helaas om het leven, maar Major wist wel Zwolle te bereiken en constateerde daar dat de Duitsers Zwolle al hadden verlaten. Een geplande beschieting hoefde dus niet door te gaan.

Major kreeg 60 jaar later het ereburgerschap van Zwolle toegekend. In 2008, drie jaar later, overleed hij en werd op de erebegraafplaats in Montreal, waar hij vandaan kwam, begraven. Negen jaar later kreeg ook zijn vrouw daar haar laatste rustplaats.

Het was wel even zoeken naar de exacte plek van zijn graf. Hilko was er al wel eerder geweest, maar wist niet precies de ligging. En aangezien alles onder een aardige laag sneeuw lag, hadden Charlotte, Hilko en Emilie wel even tijd nodig om het te vinden. Maar uiteindelijk lukte dat toch en heb ik er even gestaan en uiteraard ook een paar foto’s gemaakt. Ook al heb ik de bevrijding van Zwolle niet meegemaakt en heb ik ook Léo Major niet zelf ontmoet, toch vond ik het bijzonder om bij zijn graf te zijn. Zo verbonden ben ik met Zwolle en dus ook met Léo Major. Mooi was het ook dat een straatje op de begraafplaats naar Léo Major is vernoemd.

Voordat we het graf bezochten, zijn we naar de Zoo Ecomuseum geweest, waar Hilko een abonnement op heeft. Met de nieuwe rolstoel ging dat een stuk beter dan met de oude. Een hele verbetering dus. Toch moesten af en toe wel drie mensen helpen om mij vooruit te krijgen door de sneeuw. En af en toe een korte wandeling hielp ook wel. De Zoo Ecomuseum is een relatief kleine dierentuin waar dieren opgevangen worden die hulp nodig hebben. Meestal kunnen deze dieren niet meer terug de natuur in.

Ondanks dat er dus alleen maar dieren zijn uit dit deel van Canada die gewend zijn aan de kou, waren sommigen lastig of helemaal niet te zien. In het begin leek het dan ook wat tegen te vallen. Maar uiteindelijk hebben we toch de nodige dieren gezien. Zelfs de otters waren in tegenstelling tot wat Hilko op de site had gelezen wel toegankelijk. Ook de twee lynxen en diverse poolvossen konden we zien. Dat de wolven uit het zicht waren, was dus geen probleem uiteindelijk.

Na de dierentuin en het bezoek aan het graf van Léo Major was het tijd om te eten. We gingen dat doen in een Italiaans restaurant dat Hilko en Emilie kenden. En dat was best lekker, moet ik zeggen. Of we verder tijdens onze vakantie nog een restaurant kunnen bezoeken, is maar de vraag. Dadelijk is er een persconferentie waar men meer gaat zeggen over de Covid-situatie in de provincie Quebec. Verwacht wordt dat er striktere maatregelen van kracht worden, waaronder het sluiten van de restaurants. Maar we zullen het wel horen. En al eerder hadden we gezegd: al moeten we bij wijze van spreken 14 dagen, dus ons hele verblijf hier, in quarantaine, dat hebben we ervoor over. Als we maar eindelijk een keer naar Hilko en Emilie kunnen. Al drie keer kon het niet, dus zijn we extra blij dat het nu wel kon.

Na de lunch (of eigenlijk beter: het diner) gingen we via een tweede-handswinkel naar huis, waar ik weer in staat was om dit verhaal te schrijven. Morgen, de laatste dag van het jaar, brengen we rustig in huis door. We gaan gourmetten/racletten en vooral gezellig samen zijn. Misschien schrijf ik dan ook nog een stukje, maar dat is afwachten.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in