De voorkant van het boek

Op deze laatste dag van het jaar wil ik wat schrijven over het boek van Bob Iger (70, wat je hem niet zou geven), dat ik in twee dagen heb uitgelezen. Vandaag is ook de laatste dag van Iger als voorzitter van de Walt Disney Company, dus dat leek me wel extra passend. Van 2005 tot begin 2020 was Iger daarnaast CEO, de hoogste baas, van de Walt Disney Company. In het boek, dat in 2020 werd geschreven voordat hij stopte als CEO, beschrijft hij zijn loopbaan, maar vooral beschrijft hij zijn manier van leiding geven die in die tijd is ontstaan. En ik moet zeggen, die manier spreekt mij zeer aan.  

Eerst maar even de titel en de ondertitel: The Ride of a Lifetime – Lessons learned from 15 years as CEO of the Walt Disney Company. Iger was van 2005 tot 2020 CEO van de Walt Disney Company. In die tijd heeft Disney o.a. Pixar, Lucasfilm (de Star Wars-franchise) en een deel van Fox International overgenomen en heeft het een attractiepark in Shanghai geopend. Daarvoor was hij de tweede man van het bedrijf onder Michael Eisner. Hij was in die rol terechtgekomen, nadat Disney het mediabedrijf ABC had overgenomen. Bij ABC, waar Iger sinds 1974 actief was, eindigde hij als COO en voorzitter. In al die jaren heeft hij een duidelijke visie op leiderschap gekregen.

In het boek schrijft hij eerlijk over zijn ervaringen en over alle verschillende leidinggevenden die hij zelf heeft meegemaakt. Wat ik onder andere positief vond, is dat hij zichzelf niet als een soort god neerzet, maar ook zijn mindere kanten en ervaringen aangeeft. Ik vind dat ook goed, dat je je altijd bewust bent van je goede en minder goede kanten en daar rekening mee houdt. Er is altijd ruimte om te leren. Als je denkt dat je alles perfect kunt, dan kan het alleen maar slechter gaan.

Hij heeft 10 principes voor echt leiderschap aangegeven, die ik hieronder neerzet met wat toelichting. Ik heb het boek nu niet naast mij liggen maar geloof de toelichtingen aardig te treffen. In het boek staan ze in het voorwoord, waarna in het hele verhaal duidelijk wordt hoe hij daartoe is gekomen. Ik kan het boek alleen maar aanbevelen.

De leiderschapsprincipes van Bob Iger:

 1. Optimisme (Optimism)
  Iger is van mening dat een leider alleen goed kan leiden als hij optimisme uitstraalt. Zoals hij zegt: medewerkers volgen uiteindelijk alleen optimistische leiders. Ik ben het volledig met hem eens.
 2. Durf (Courage)
  Je moet durven om iets te bereiken. Zonder durf ontstaat niets nieuws. Dat kan ook wel eens fout gaan en daar kun je alleen maar van leren. Zo moet je ook anderen beoordelen: een fout is niet erg, als hij maar met de beste bedoelingen en niet bewust is gemaakt.
 3. Focus (Focus)
  Je moet wel aandacht hebben voor een onderwerp. In een vergadering moet je er bij blijven, ook als vind je het niet interessant. Heb je geen focus, dan kun je ook niet verwachten dat anderen je serieus nemen.
 4. Besluitvaardigheid (Decisiveness)
  Je kunt wel lang blijven twijfelen, maar dan kom je uiteindelijk nergens. Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken. En dat kan ook betekenen, dat iets niet doorgaat, als je het maar duidelijk omschrijft.
 5. Nieuwsgierigheid (Curiosity)
  Nieuwsgierigheid brengt je op allerlei ideeën. Sommige daarvan leiden tot niets, andere tot iets geweldigs. Ben je niet nieuwsgierig, dan zul je in ieder geval niets nieuws ontwikkelen. En nieuwsgierigheid betekent trouwens ook dat je bereid bent om nieuwe dingen te ontwikkelen.
 6. Eerlijkheid (Fairness)
  Eigenlijk spreekt dit vanzelf. Maar blijkbaar wordt het regelmatig over het hoofd gezien. Ook is het soms lastig om eerlijk te zijn. Maar uiteindelijk heeft iedereen er meer aan. Leiders moeten o.a. ook slecht nieuws vertellen zoals mensen ontslaan. Dat kun je het beste zo duidelijk mogelijk doen en niet door om de hete brei heen te dansen.
 7. Bedachtzaamheid (Thoughtfulness)
  Aan de ene kant moeit je dus besluitvaardig zijn, maar aan de andere kant moet je ook weer niet zomaar alles goed vinden. De juiste verhouding is soms moeilijk te vinden, maar je moet er wel naar streven.
 8. Authenticiteit (Authenticity)
  Toneel spelen heeft als leider weinig zin, mensen doorzien je toch wel. Je moet proberen jezelf te zijn. Alleen dan wordt je geaccepteerd als leider.
 9. Onvoorwaardelijke zucht naar perfectie (The Relentless Pursuit of Perfection)
  Het is altijd goed om te streven naar perfectie. Let op: streven naar is niet gelijk aan bereiken van. Maar probeer wel steeds het perfecte te bereiken. Risico is dan natuurlijk dat je ook de imperfecties van iets snel ziet, terwijl anderen die niet zien. Maar dat hoort erbij. Ik moest hierbij denken aan de Pirates of the Caribean in Disneyland Parijs. Daar zag ik onderweg in een boot op een gegeven moment een stukje van het dak. Dat was niet goed afgedekt. Verder was het een mooie ride, maar dat kleine stukje dak verpeste het voor een groot deel voor mij. In Disneyland in Anaheim was het wel goed afgewerkt en dus in mijn ogen zo ongeveer perfect.
 10. Integriteit (Integrity)
  Je moet altijd correct omgaan met iedereen en iedereen oprecht waarderen. Geslacht, kleur en  geaardheid maken niets uit. Iedereen heeft zijn positieve kanten en daar moet je vooral op inzetten. En kun je een keer geen positieve kanten vinden, dan moet je dat eerlijk en open aangeven.

Er is nog veel meer te vertellen over Iger en zijn manier van leiding geven. Onder andere over de manier van overname van een bedrijf. Hij geeft aan dat je eigenlijk geen bedrijf overneemt, maar de mensen van dat bedrijf. Hij heeft die bedrijven dan ook veel vrijheid laten behouden en aandacht gehad juist voor de mensen van die bedrijven. Logisch als je het leest, maar vaak gaat het anders en verdwijnt zo’n bedrijf in de krochten van het moederbedrijf. Ook zorgde hij ervoor dat Disney een hele andere koers in ging bij het uitbrengen van films e.d. Dat leidde o.a. tot de start van Disney Plus. En dat betekende ook even inleveren om daarna weer te kunnen verdienen. Maar daar ga ik verder niet op in. Misschien komt dat later nog een keer.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in