Gisteren heb ik een paar boeken van Karl May op mijn site geplaatst, die toch wel bijzonder zijn. Het betreft boeken, die rond 1920 zijn uitgegeven en waarin de tekst in het gotisch is weergegeven. Gotisch was de schrijfwijze, die in die tijd nog gebruikt werd in Duitsland. Vanmorgen hoorde ik van één van de tafeltennissters, zelf zo’n 80 jaar geleden in Duitsland geboren, dat zij ook nog een jaar les heeft gehad in deze schrijfwijze.

Ik heb geen idee, waar en wanneer ik deze boeken heb gekocht. Maar ze zijn in mijn bezit en moeten dus op de website komen te staan. Het gaat om de titels ‘Am Jenseits’ en ‘Der Schut’. Ze komen uit de ‘officiële’ serie van de Karl May Verlag, later in Bamberg, maar ten tijde van de uitgave van deze boeken nog in Radebeul (bei Dresden, om precies te zijn). De titelpagina heb ik ook even gescand en bij dit artikel geplaatst.

In Am Jenseits staat een copyright, namelijk 1898, maar dat kan niet het jaar van uitgave zelf zijn. Onder andere staat er aan het eind van het boek een reclamepagina, waarin een boek beschreven wordt dat als vervolg op dit deel zou kunnen dienen. Dat boek, ‘In Mekka’, is blijkbaar wel door Karl May begonnen, maar niet afgemaakt. Ene Franz Kandolfs heeft het afgemaakt ‘nach den Leitgedanken des toten Dichters’. Karl May is in 1912 overleden, dus moet het boek na die tijd gedrukt zijn.

Volgens het op de laatste bladzijde opgenomen overzicht waren er al 65 delen in de serie. Een vorige eigenaar had daar zo ongeveer de helft van, gezien de vinkjes bij vele titels. De totale oplage was op dat moment 8 miljoen.

Hoe ik op de schatting 1920/1921 kom? Dat heeft te maken met een reclameblad in ‘Der Schut’. Daarin wordt gesproken over de Karl May jaarboeken. Drie worden er genoemd: die van 1918, 1919 en 1920. Als het boek later was gedrukt, dan zouden ongetwijfeld ook latere jaarboeken genoemd zijn.

Bijzonder is overigens ook de rugkant van ‘Der Schut’. Die is niet meer in geweldige staat. Het groene dek zit los aan één kant. Als je die optilt, dan zie je daaronder ook beschreven papier zitten. Het lijkt een stukje papier dat over was bij het drukken, of waar wellicht fouten in zaten. Ik weet niet of dat ook bij ‘Am Jenseits’ het geval is, maar het lijkt me dan ook niet slim die rugkant los te maken.

Van de Duitstalige uitgaven heb ik geen overzicht. Van de Nederlandstalige wel. Vandaar dat ik bij die Nederlandstalige uitgaven een beter jaartal kan geven dan bij de Duitstalige. Wellicht vind ik nog wel een overzicht van alle Duitstalige uitgaven. Dan kan ik de data nog exacter aangeven. Voorlopig moet ik het regelmatig doen met schattingen of copyrightgegevens. Maar zoals aangegeven: die copyrightdatum is duidelijk niet altijd (of misschien wel vaak niet) gelijk aan de uitgavedatum.

Inmiddels heb ik bijna 100 boeken op de site staan. Ik zit nog zeker niet op de helft, dus ben nog wel even bezig met de lijst. Van de Nederlandstalige boeken moet ik de meeste nog doen, het Duitstalige deel begint op te schieten.

Zoals al eens eerder aangegeven: commentaar is van harte welkom. Heb je zelf Karl May boeken (kan ook over Karl May zelf gaan), laat het weten. Misschien ben ik wel geïnteresseerd. Van sommige delen (met name uit de bekendste Nederlandstalige serie van Spectrum) wil ik graag een betere versie hebben. Bijvoorbeeld deel 1, Winnetou het grote opperhoofd, ligt zodanig uit elkaar door het vele lezen, dat ik er niet echt goed meer mee uit de voeten kan. En dat geldt voor meer delen.

Gepubliceerd 25-5-2016

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in