Het gaat aardig met het plaatsen van de boeken van Karl May op mijn website. De eerste serie staat erop. Een serie bestaande uit 74 boeken, in het Duits. Bij elk boek staat de inhoudsopgave. Een samenvatting komt later. Dat wil niet zeggen dat het einde al in zicht is. De komende weken komen de andere boeken, nog zeker zo’n 200. Ik ga ook nog eens kijken of ik de bekende Nederlandse pocketserie kan vervangen. Daar zitten delen bij, die ik zo vaak gelezen heb, dat ze uit elkaar vallen en dat sommige stukjes zelfs helemaal niet meer aanwezig zijn.

Deel 1 bijvoorbeeld, Winnetou het grote opperhoofd, heeft geen voorkant meer en ook de eerste pagina’s ontbreken. Nou heb ik zeker dat deel ook wel zo vaak gelezen, dat dat geen enkel wonder is. Maar voor in de boekenkast is het toch aardiger een intacte serie te hebben.  Over ruim een week start mijn vakantie van drie weken. Dan heb ik nog meer tijd om hier mee bezig te gaan.

Natuurlijk niet in de laatste week daarvan. Dan gaan Annewyke en ik naar Berlijn. De afgelopen week hebben we de treinkaartjes gekocht. Het hotel was al besproken, dus de belangrijkste dingen zijn nu geregeld. De komende weken zullen we vast nog kaartjes voor het een en ander regelen, maar dat stelt niet zoveel voor. We hebben er wel zin in om te gaan. Ik ben benieuwd hoeveel er alweer veranderd is sinds de laatste keer dat ik er was. Dat was in ieder geval voor het herseninfarct, dus meer dan vijf jaar geleden.

In de loop der jaren ben ik vaker in Berlijn geweest, onder andere in 2007 om een tentoonstelling over Karl May te bezoeken. De eerste keer was nog voor de val van de muur. Tijdens de studie hebben we een studiereis gemaakt naar de DDR met ook een bezoek aan Berlijn. Toen was het dus nog een gespleten stad en dat was duidelijk te zien. Onder andere de Potzdamer Platz was een grote lege vlakte tussen Oost en West-Berlijn. Nu is dat heel anders. Het is helemaal volgebouwd met moderne gebouwen. Dat gebeurde ook op veel andere delen van Berlijn.

Na de val van de muur ben ik er volgens mij nog drie of vier keer geweest. In die tijd is Berlijn dus helemaal veranderd. Gelukkig voor alle mensen uit het westen is het, wat ik vind, mooiste gedeelte van Berlijn weer makkelijk voor iedereen bereikbaar. Dat lag tot 1989 in het oostelijk deel van de stad. Het hele gebied op en rond de Museumsinsel is fraai en zeer het bezoeken waard. En in die musea is ook van alles te bekijken. Op zich jammer dat het uit plekken als Mesopotamië naar Duitsland verscheept is, maar het ziet er wel bijzonder uit.

Waar Annewyke en ik ook gaan kijken, is in en rond de Reichstag. Daar omheen is de afgelopen kleine dertig jaar (go, is het al zo lang geleden?) een heel nieuw ‘Regierungsviertel’ ontstaan. De Reichstag lag in het westelijk deel, maar tegen de muur aan. Veel kon daar dus niet gebeuren. Dat is allemaal uitgebreid ingehaald. Ook de Reichstag zelf is flink aangepakt. Dat is zo gedaan, dan je zeker van buiten nog steeds het historische gebouw ziet. Dat daar binnenin een heel nieuw gebouw zit, dat zullen we tijdens ons bezoek wel ervaren. Ik ben er nog niet binnen geweest, dat wordt dus een eerste keer.

Zo kan ik nog wel veel meer al vertellen, maar ik moet ook een keer weer stoppen met die verhaal. Dus ‘Lippenstift und Puderdose’, ‘die Rache Gottes’, ‘wenn ich pinkel, dann nur bei Schinkel’ blijven gezegdes die voorlopig niet uitgelegd worden. Wie weet komt dat na ons bezoek wel. In ieder geval zal Annewyke er straks meer over weten. Zij kan dan overhoord worden.

Gepubliceerd 13-5-2016

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in