Een paar weken geleden was ik bij mijn beschrijving van onze reis door Amerika in San Francisco aangekomen. Zoals toen al aangegeven, was het even wennen qua temperatuur. Het was goed weer, maar komend vanuit het hete binnenland en daarop gekleed, voelde het koud aan. Enfin, na een paar uur was dat ook weer opgelost.

San Francisco is een mooie stad. En daar hebben we redelijk wat van gezien. Ook nu deden we veel weer lopend, al hebben we ook een bustocht door de stad gemaakt en een boottochtje onder de Golden Gate Bridge door. Zo liepen we onder andere van ons hotel naar de Golden Gate brug en weer terug. Iedereen kent de Golden Gate brug wel. Maar wat toch wel bijzonder is, is het weer daar. Het kan zomaar omslaan, waardoor je zomaar ineens de brug niet meer ziet door mist. Een stukje verder gelopen is het ineens weer kraakhelder en ligt de brug in al zijn glorie weer voor je neus.

Op de terugweg liepen we op ons gemak door San Francisco. In vergelijking met andere grote steden was het er overal netjes en leek het ook overal veilig. Leek, want dat bleek niet zo te zijn zoals ze konden ervaren. We liepen op een gegeven moment rustig door een straat, toen ik van achteren aangesproken werd. Onverwachts als dat was, had ik niet verstaan wat er gezegd werd. Ik draaide me dus om en vroeg een herhaling. Toen bleek het een man te zijn met een pistool in zijn hand, die geld van ons wilde. Hij zette zijn pistool in mijn zij om zijn eis kracht bij te zetten.

Toen ik dat door had, was het eerste wat ik dacht (ik kan er ook niets aan doen, zo was het nu eenmaal): wie van ons twee heeft het minste geld, zodat de schade beperkt zou blijven. Charlotte dacht er duidelijk anders over en begon te gillen. In dit geval bleek dat de juiste reactie te zijn, want de overvaller trok zich schielijk terug in het huizenblok waarnaast wij stonden. In dezelfde zomer was een Nederlander in, ik geloof, Brazilië wel om het leven gekomen bij een soortgelijke overval, dus we hadden achteraf gezien wel geluk met deze reactie.

Een man, die een aantal meter voor ons liep, kwam teruggelopen en vertelde ons, dat hij al tien jaar door die straat liep en inmiddels vier keer overvallen was (zo zit het tenminste in mijn geheugen). Het bleek, dat het huizenblok waarlangs wij liepen een zogenaamd ‘housing project’ was. Het was nieuwbouw en er woonden veel negers. Een enkele daarvan wachtte in een deuropening tot er argeloze toeristen of wandelaars langskwamen, schoot dan (figuurlijk dus gelukkig) uit de opening en overviel die personen. Vanwege de grote hoeveelheid negers en het onvermogen van de meeste blanken om een neger te identificeren kwamen ze daar normaal gesproken mee weg.

Omdat het klimaat van San Francisco anders was dat van de andere grote steden waar we waren geweest, was er veel minder snel verval van gebouwen. Het was dus ook niet zo goed te zien als in die andere steden waar je wel en waar je niet moest zijn of waar je moest oppassen.

Voor ons liep het dus goed af. We gingen ergens rustig even wat drinken om van de emoties te bekomen. En we besloten al snel om een dagje eerder uit San Francisco te vertrekken naar onze volgende pleisterplaats Salt Lake City. In volgende bezoeken zijn we nog twee keer in San Francisco geweest en dat liep verder gelukkig allemaal goed, dus een trauma hebben we er absoluut niet aan overgehouden.

Een dagje eerder vertrekken naar Salt Lake City was geen probleem. We moesten toch een nacht doorhalen in de bus en dat deden we dus toen maar. We kwamen dus wel op de van te voren bepaalde dag in Salt Lake City aan. En daar gaat het avontuur de volgende keer verder.

Gepubliceerd op 28-5-2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in