Berlijn in 2016
We varen in 2016 zo ongeveer op de oude grens van Oost en West Berlijn met op de achtergrond de Reichstag

Vandaag zag ik een klein stukje van een documentaire op de WDR over de vredesbeweging in de tweede helft van de vorige eeuw. Onder andere werd daar even gesproken over een bezoek van scholieren aan Oost Berlijn. En dat deed mij natuurlijk denken aan het bezoek aan de DDR dat ik in mijn studietijd aan de DDR bracht met een hele groep medestudenten.

In de documentaire was sprake van een lerares die anderhalf uur vastgehouden werd aan de grens omdat ze een boekje over Oost Berlijn bij zich had. Zo extreem hebben wij het niet meegemaakt, maar het de grens overgaan was toch bijzonder. We waren met een bus uit Amsterdam naar de DDR gegaan en werden op de grens omsingeld door bewapende grenswachten. Natuurlijk werden we allemaal ook grondig gecontroleerd. Maar uiteindelijk mochten we doorrijden.

We kregen ook een ‘gids’ uit de DDR mee. Die lette duidelijk ook op wat we allemaal deden. Dat gaf wel een wat beladen gevoel bij ons, wat ook wel bleek toen we uiteindelijk weer de grens van Oost naar West Berlijn overstaken. Dat voelde als een bevrijding. Er ging ook een gejuich op in de bus toen we in West Berlijn aankwamen.

In de DDR hebben we natuurlijk het nodige bekeken. We zagen onder andere de Wartburg, Wittenberg (waar Luther de reformatie startte), Weimar (waar Goethe en Schiller leefden), Leipzig en Oost Berlijn. We hadden weinig contact met de inwoners van de DDR. Eén keer zaten we in een soort van café en raakten aan de praat met iemand die daar woonde. Die vroeg ons of we westers geld hadden en dat wilden ruilen.

Officieel was de wisselkoers 1 Oost-Duitse mark voor 1 West-Duitse mark. Hij wilde wel 3 of 4 Ostmark geven voor een Westmark. We hadden er wat moeite mee, maar uiteindelijk hebben we wat geruild, voor duidelijk minder dan 3 op 1. Er waren in de DDR winkels waar alleen met Westmark of ander westers geld betaald kon worden, speciaal voor toeristen.

Wat ik me ook nog herinner is het eten in de DDR. Het was altijd hetzelfde. Een soort aardappels, een soort kool en vlees. Eén keer, toen we aten in Auerbachs Keller in Leipzig (bekend uit de Faust van Goethe), zagen we allerlei veel beter eten langskomen. Maar wij kregen dus ons vaste recept. Reden voor ons om er later nog een keer terug te gaan en een keer goed te eten.

In Oost Berlijn bezochten we ook nog een voorstelling van Brecht. Het was er zo warm dat ik het niet de hele tijd kon volhouden. Gelukkig zaten we op een plek waar we ons makkelijk even konden terugtrekken.

Het was interessant in de DDR, maar de opluchting was toch wel groot toen we weer in West Berlijn kwamen. Het eerste wat we daar deden was patat halen, ook al was het laat op de avond. En natuurlijk hebben we van die kant de muur en het achterliggende gebied nog eens goed bekeken.

Na de val van de muur in 1989 en de hereniging van de BRD en de DDR heb ik nog regelmatig Berlijn bezocht. Al vrij snel waren de verschillen tussen Oost en West een stuk kleiner. Nu merk je daar helemaal weinig van. Gelukkig zijn er nog wel de nodige herinneringen aan de gespleten tijd. Maar dat zijn nu monumenten of musea. En die heb ik ook bezocht.

Ik zal vast nog wel een keer die kant opgaan. En dan niet alleen Berlijn bezoeken, maar ook andere delen van het oosten van Duitsland (zoals ik nu moet zeggen). Onder andere hoop ik nog een keer in Radebeul bij Dresden te komen. Daar leefde Karl May immers, al was dat ruim voor de DDR. En daar is een aan hem gewijd museum. Nu de Corona-toestanden op hun einde lopen, komt dat bezoek weer wat meer in zicht.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in