Graf Leo Major
Het graf van Leo Major en zijn vrouw

Vandaag is het 77 jaar geleden dat Zwolle bevrijd werd van de Duitsers. In de ochtend ging Leo Major samen met zijn vriend Willy Arsenault op pad om de stad te verkennen. Onderweg werd Arsenault neergeschoten, maar Major ging verder en ontdekte dat de Duitse bezetters Zwolle hadden verlaten. Dat kon hij zijn meerderen doorgeven en dus ging een gepland bombardement van de stad niet door.

Leo Major wordt dan ook gezien als de bevrijder van Zwolle. De Canadese soldaat is na de bevrijding nog enkele keren teruggekomen naar Zwolle en werd benoemd tot ereburger van de stad. Ook is een straat in de buurt van waar hij Zwolle binnenkwam naar hem genoemd. In 2008 overleed hij op 87-jarige leeftijd. Hij werd begraven op een begraafplaats bij Montreal, de ‘Last Post Fund National Field of Honour’.

Hilko en ik bij het graf van Leo Major

Ik vond het dan ook bijzonder dat ik, toen wij rond de jaarwisseling bij Hilko in Montreal waren, het graf van Leo Major bezocht. Hilko was er al eerder geweest en kon ons dus enigszins de weg wijzen. Precies wist hij het niet meer en dat maakte het wat lastiger om het graf te vinden. De soldaten liggen er allemaal in graven zonder staande grafstenen en dus op dat moment onder een laag sneeuw.

We wisten wel ongeveer waar het zou moeten zijn, op de website van de begraafplaats was de plek wel aangegeven. Maar toch, we hadden de moed al bijna opgegeven toen we het graf toch vonden. Het lag ook vlak bij de Leo Major laan op de begraafplaats. Ook in Canada is Leo Major niet onbekend gebleven. Er is trouwens ook een documentaire over hem gemaakt, maar die heb ik nog niet gezien.

Vandaag is er extra aanleiding om aan Leo Major te denken, maar uiteraard ook aan alle mensen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Een groot deel van de Zwolse joden is omgebracht in de concentratiekampen. Op diverse plekken zijn ook Zwollenaren gefusilleerd als wraakoefening door de bezetter. En dan nog de slachtoffers van bombardementen en andere oorlogsactiviteiten niet te vergeten.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in