Sneeuw op 31 maart 2022
Na een erg zonnige en warme maand toch nog sneeuw

De afgelopen maand maart was zonnig en warm. Je zou het vandaag op de laatste dag van de maand niet zeggen, want er valt een aardige hoeveelheid sneeuw, maar maart was qua zon en temperatuur een recordmaand. En dat konden we ook merken aan de opbrengsten van de zonnepanelen.

We hebben de zonnepanelen inmiddels al zo’n zeven en een half jaar en ze doen het nog steeds prima. Via een app kunnen we de opbrengsten in de gaten houden. De afgelopen maand was die opbrengst maar liefst 367 kWh. Daarmee kwamen we in de buurt van de recordmaand in 2021, de maand juni (toen was het 394 kWh). Alle andere maanden in 2021 zaten onder tot ruim onder maart 2022.

Al enige tijd zijn de opbrengsten ook de investering in de zonnepanelen gepasseerd. We hoefden maar een paar jaar vooruit te kijken om te zien dat zonnepanelen een goede investering zouden zijn. En dan niet alleen voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu.

Kort geleden hebben we alle ramen en deuren vervangen door kunststof exemplaren. Daardoor hebben we minder tocht en minder kou in huis. Onder andere hopen we op die manier ons gasverbruik omlaag te brengen. Dat zou welkom zijn, want de prijzen van gas gaan momenteel flink omhoog.

Zo’n week geleden kregen we de afrekening van het gas en elektra. Als je die afrekening bekijkt, zou het stoppen met gasgebruik een behoorlijke winst moeten opleveren. Niet alleen betaal je voor het gas zelf, ook zitten er nogal wat andere kosten bij. Als je die allemaal niet meer hoeft te betalen, dan ben je spekkoper. Het enige nadeel is natuurlijk dat je voor een vervanging van gas ook de nodige investeringen moet doen. En dat zit er nog even niet in na de vervanging van de ramen en deuren en alles wat daar nog mee te maken heeft.

Nu zitten we weer even in een wat koudere periode. Twee dagen moeten we sneeuw doorstaan en dan is dat leed weer geleden. De temperatuur gaat dan langzaam weer wat omhoog. Maar zo zonnig als de afgelopen weken wordt het voorlopig niet. Er gaat een regenachtige tijd aankomen. De temperatuur blijft dan zo’n twee weken net boven de tien graden steken. Tenminste, dat geven de weermodellen nu af.

Wat mij betreft is het niet erg als het af en toe regent, vooral als dat ’s nachts gebeurt. Maar het weer houdt geen rekening met mijn wensen. Gelukkig maar, want elke dag zonnig weer met een temperatuur van rond de 23 graden en in de nacht wat regen gaat ook weer vervelen (denk ik). In ieder geval is de opbrengst van de zonnepanelen in april een stuk lager, dat is al wel zeker.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in