T-Mobile Park
In T-Mobile Park spelen de Seattle Mariners hun thuiswedstrijden, 81 per seizoen.

Nog ruim een week en dan begint de competitie in de MLB weer. Volgende week donderdag is de eerste wedstrijd voor de Seattle Mariners, ‘mijn’ honkbalteam uit Seattle. Ze spelen dan de eerste van vier wedstrijden tegen de Minnesota Twins. Volgens mij een goede reden om eens op een rijtje te zetten hoe het Amerikaanse honkbalseizoen, en dan specifiek de MLB, in elkaar zit.

De Mariners spelen in de American League West, één van de drie divisies van de American League. Maast West heb je ook nog East en Central. In elke divisie zitten 5 teams. In totaal dus 15 teams. Naast de American League heb je ook nog de National League, ook bestaande uit drie divisies (West, Central en East) met in totaal 15 teams.

De teams spelen vooral wedstrijden binnen hun eigen league, maar sinds een paar jaar (en de indeling van 15 teams per league) ook af en toe tegen een team uit de andere league. In het begin was dat nog bijzonder. Voordat men überhaupt met die zogenaamde interleague-wedstrijden begon was de enige wedstrijd tussen een American League en een National League team de finale, de World Series.

In totaal spelen de teams 162 wedstrijden tussen begin april en eind september, waarna de play-offs komen. De verdeling is normaal gesproken zo dat ze de meeste wedstrijden tegen teams in de eigen divisie spelen, vervolgens tegen teams in de eigen league en dan ook nog wat tegen teams uit de andere league.

Tot het afgelopen jaar was het belangrijkste verschil tussen de American en de National League dat in de American League de pitcher steeds vervangen werd door een slagman, wat bij de National League niet het geval was. Maar één van de punten waar men het uiteindelijk over eens werd is om de vervangende slagman ook in de National League in te voeren. Voor sommigen zal dat een gemis zijn, maar ik vind het prima.

Als American League teams tegen National League teams speelden in de stad van de National league dan moesten zij ook de pitcher laten slaan. Die pitcher was dat totaal niet gewend. En teams in de National League konden relatief eenvoudig een nul maken (een speler uit krijgen) door de speler voordat de pitcher aan slag was een vrije loop te geven en dan simpel de pitcher uit te gooien. Het was natuurlijk wel leuk als dat plan niet opging en de pitcher de bal toch goed raakte.

162 wedstrijden betekent dat ze bijna elke dag spelen. Zeker dit jaar is dat het geval omdat ze vanwege een arbeidsconflict ruim een week later aan de competitie beginnen en toch alle wedstrijden willen spelen. Ze spelen steeds 3 (soms 2 en soms 4) wedstrijden tegen een ander team voordat ze weer naar een andere stad verhuizen (of thuis blijven spelen natuurlijk).

Een wedstrijd bestaat uit negen innings en een inning uit twee helften. De uitspelende ploeg begint altijd aan slag. De veldploeg moet proberen om zo snel mogelijk 3 spelers van de tegenstander uit te krijgen, daarna zijn zij aan slag. Een speler is uit als de bal eerder bij het eerste honkman is als de slagman, de bal zonder de grond te raken gevangen wordt of als de pitcher drie correcte worpen gooit waar de slagman niets mee kan. Als een speler op de honken komt, dan kan hij ook nog op verschillende manieren uitgegooid worden.

Als de thuisclub na de eerste helft van de negende inning een voorsprong heeft, dan hoeven zij niet meer aan slag. Maar als na de negende inning de stand gelijk is, dan gaan ze gewoon door. Net zolang totdat er een beslissing valt. Een gelijkspel is in de competitie niet mogelijk.

Aan het eind van het seizoen spelen de 6 divisiekampioenen en de 6 beste teams na de kampioenen. Ze spelen per League om het Leaguekampioenschap. Hoe de indeling van de teams precies is, laat ik hier nu in het midden. De winnaars van de Leaguekampioenschappen spelen dan tegen elkaar om het algehele kampioenschap in de World Series. Maar dat duurt nog even, dat is pas eind oktober het geval. Het zou mooi zijn als de Mariners weer een keer in ieder geval de play-offs halen. Het is 20 jaar geleden dat dat voor het laatst gelukt is. Daarmee zijn ze het team in de MLB met de langste play-off droogte (zoals dat heet). De World Series hebben ze sowieso nog nooit gehaald. Vanaf volgende week donderdag gaan we het zien.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in