Coalitie Zwolle 2022-2026
Presentatie van het coalitieakkoord 2022-2026, met van links naar rechts Monique Schuttenbeld, Paul Guldemond, Ruben vd Belt, Marco van Driel, Anja Roelfs, Michiel van Willigen, Gerdien Rots, Dorrit de Jong, Arjan Spaans en Jan Nabers (foto RTV Focus).

Er is witte rook uit het gemeentehuis van Zwolle gekomen. De vier partijen die onderhandelden over een coalitieakkoord zijn eruit. En niet alleen dat, ze hebben ook de beoogde wethouders gepresenteerd voor de komende vier jaar. Met de ChristenUnie, GroenLinks, D66 en het CDA is er een linkser college dan de afgelopen periode.

Al eerder had ik gemeld dat de VVD en Swollwacht niet meer terug zouden keren in het college. Swollwacht logisch, de VVD was een lichte verrassing. Maar zeker vanuit GroenLinks bekeken geen grote verrassing. Het zal even wennen zijn voor de liberalen, een positie als leider van de oppositie. Ik ben benieuwd of ze dat kunnen en hoe ze dat gaan doen.

Het coalitieprogramma is gepubliceerd en heeft de titel ‘Samen voor een waarde(n)volle toekomst’. Het is een relatief kort programma geworden van 32 pagina’s met behoorlijk wat foto’s, waarbij dan ook nog de laatste drie pagina’s zonder tekst zijn. Toch zijn de onderhandelaars er sinds begin april mee bezig geweest. Blijkbaar was het soms toch lastig om het eens te worden over zaken. Het coalitieakkoord is onder aan de pagina te downloaden.

Dat het niet een uitgebreid akkoord geworden is, heeft mogelijk als voordeel dat de partijen de komende periode wat makkelijker af kunnen wijken van coalitievoorstellen. Dat was de afgelopen periode volgens mij wel eens een probleem. En dat biedt dus ook meer mogelijkheden voor de oppositie om aanpassingen te krijgen bij voorstellen. Allemaal alleen maar beter, lijkt mij.

Centraal in het akkoord staan kwaliteit van wonen en leven, duurzaam Zwolle, inclusief Zwolle, levendig Zwolle, circulair Zwolle en natuurlijk de financiën. Wat dat laatste betreft lijkt er op basis van de plannen de komende jaren genoeg geld om zowel structureel als incidenteel te investeren. En daarbij lijkt er ook voldoende ruimte om tegemoet te komen aan allerlei wensen van de raad, zowel coalitie als oppositie.

Wat betreft de wethouders waren er geen verrassingen. Van te voren was al bekend wie de kandidaten waren. Het college bestaat de komende jaren uit Gerdien Rots en Michiel van Willigen van de ChristenUnie, Monique Schuttenbeld en Dorrit de Jong van GroenLinks, Paul Guldemond van D66 en Arjan Spaans van het CDA. Rots, Guldemond en Spaans zijn nieuw, de rest is al aardig ervaren.

Kijkend naar de portefeuilleverdeling zou je kunnen zeggen dat er weinig veranderd is ten opzichte van de afgelopen periode. Belangrijkste wijziging is dat financiën van Dorrit de Jong naar Paul Guldemond is gegaan. Daardoor kan De Jong zich helemaal op de zorg en allerlei aanverwante gebieden richten. In hoofdlijnen geldt verder dat Gerdien Slot de portefeuille van Ed Anker overneemt, Paul Guldemond die van René de Heer krijgt en Arjan Spaans de plek van William Dogger onder zich krijgt. Ze zullen er zelf wel iets anders over denken, maar daar komt het wel ongeveer op neer.

Komende dinsdag is de raadsvergadering waarin over het coalitieakkoord wordt gesproken en waarin de nieuwe wethouders benoemd worden. En dan kan er hopelijk weer vier jaar in relatieve rust, maar met flinke inspanningen van iedereen, gewerkt worden aan het heden en de toekomst van onze stad. Ik ben, zoals gewoonlijk, benieuwd hoe dat gaat.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief, met name bij de lokale omroep in Zwolle. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in