Deel 1 uit de serie ‘Karl May – Werke in 74 Bänden’ (Band I)

Copyright 1983 by Manfred Pawlak Verlagsgesellschaft mbH, Herrsching

Inhoud:

  • Einleitung
  • Erstes Kapitel: Ein Greenhorn
  • Zweites Kapitel: Klekih-Petra
  • Drittes Kapitel: Winnetou in Fesseln
  • Viertes Kapitel: Zweimal um das Leben gekämpft
  • Fünftes Kapitel: Schöner Tag
  • Sechstes Kapitel: Sams Befreiung

Omdat het om het eerste deel van in totaal 74 delen gaat, volgt hier nog een tekst die in alle boeken voorop geplaatst is:

Der Text dieser Ausgabe folgt in sorgfältiger Überarbeitung der Textgestalt des ehemailgen Verlags von H.G. Münchmeyer, Dresden, die von Karl May selbst geschaffen wurde. Die Orthographie wurde der heutigen Schreibweise angeglichen.

Winnetou I is pas later geschreven door Karl May. Het werd geschreven in 1893, na veel van de andere verhalen waarin Winnetou en Old Shatterhand voorkwamen. Het beschrijft de ontmoeting van beide personen, die na enkele flinke strubbelingen uiteindelijk bloedsbroeders werden.

Karl May schrijft voorafgaand aan het verhaal een inleiding, waarin hij het o.a. opneemt voor het indiaanse ras. Hij vergelijkt ze met het Turkse ras, dat hij als het zieke ras ziet. De indianen daarentegen zijn het stervende ras. En wie is daar de schuld van? Dat is voor Karl May ook vrij duidelijk: het blanke ras.

Karl May brengt Winnetou als standbeeld voor de edele indiaan. Overigens lijkt hij in die inleiding ook de indruk te wekken dat hij het verhaal zelf heeft meegemaakt (als Old Shatterhand), een indruk die hem in latere jaren nog flink parten gaat spelen.

Voor meer informatie, inclusief de tekst, zie de site van de Karl May Gesellschaft (Duits)

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in