Vorige week heb ik geen stukje op de website gezet. Ik had mij verslapen! En dat op vrijdagmiddag. Sinds kort heb ik een nieuwe IPad en ik heb de wekkerfunctie nog niet helemaal in orde. Het zou mogelijk moeten zijn om, ook als het geluid verder helemaal uit staat, de wekker te laten horen. Dat lukt echter nog niet (en ik heb ook nog niet uitgezocht hoe het wel moet). Nu weet ik dat dus, maar vorige week vrijdag niet. Ondanks dat de wekker wel ging, hoorde ik hem dus niet en bleef slapen. Pas zo rond half vier werd ik wakker en omdat Anne om vier uur zou komen, kwam ik dus niet meer toe aan een stukje schrijven. Vandaag heb ik de gewone wekker gezet en dus ging het goed. En dus ook weer een stukje.

Eigenlijk had ik vorige week al willen schrijven over Windows 8.1. Sinds kort hebben we die versie van Windows ook op de computer staan. Het is een upgrade van Windows 7 en er zijn dan ook wat zaken anders. Maar het werkt prima en ik kan er al goed mee overweg. Charlotte heeft er wat meer moeite mee, maar dat gaat uiteindelijk ook wel. We hebben meteen de nieuwste Office-versie geïnstalleerd, zij het wel in de Engelstalige versie. Engelstalig is op zich geen probleem, maar het lastige was wel, dat Nederlands niet gecontroleerd werd. Eergisteren heb ik daar het Nederlandse taalpakket overheen gezet, dus ook dat is nu opgelost.

Een aantal zaken moest uiteraard weer opnieuw ingericht worden. Denk aan de manier waarop bestanden in mappen getoond werden, het scannen via de printer, de instellingen van Outlook, en zo nog wat zaken. Langzamerhand gaat ook dat allemaal weer ouderwets.

Het nieuwe van Windows 8 zijn de tegels, waarmee het werkt. De computer start echter steeds op met het bureaublad en je moet op de startknop drukken om de tegels te zien te krijgen. Eigenlijk zou je dus die starttegels kunnen zien als het overzicht van de programma’s die op de computer staan. Open je een programma via zo’n tegel, dan komt op de achtergrond het bureaublad ook weer tevoorschijn. Ik had van te voren een stukje gelezen over Windows 8.1 waarin aangegeven werd, dat Microsoft eigenlijk best wel die tegels centraler had kunnen stellen. En ik ben het daar wel mee eens. Ik zou het ook logischer gevonden hebben om steeds op te starten in die tegelstructuur. Het is uiteraard even wennen in vergelijking met vorige Windows-versies, maar dat gaat volgens mij redelijk snel.

En met die tegels kun je ook allerlei andere dingen doen. Je kunt er o.a. berichten in laten tonen. Zo kun je dus de weersituatie (op zich waar dan ook) bekijken, het laatste nieuws lezen, Facebook berichten tonen enzovoort, zonder een programma te openen. Op zich wel handig, lijkt me.

Uiteraard gaat ook het instellen van de computer net even anders dan eerst. Je moet met de muis helemaal naar rechts gaan om de instellingsopties tevoorschijn te toveren, en andere hoeken van het scherm bieden ook nog bepaalde opties. En het sluiten van een programma lijkt eerst ook even apart te gaan, maar je hebt snel door, dat met de muis naar de bovenkant van het scherm gaan de sluitknop van het programma te zien geeft.

En zo zal er vast nog wel wat uit te vinden zijn, maar ik heb het al aardig door. En over het algemeen loopt het net iets sneller, dan Windows 7. We hebben mede Windows 8.1 geïnstalleerd om alvast wat beter voorbereid te zijn op Windows 10, de nieuwste versie, die later dit jaar komt. En wij, als gebruikers van Windows 8.1 krijgen een gratis upgrade naar Windows 10. Dat zouden we ook hebben gekregen met Windows 7 trouwens, maar zo lijkt mij de volgende overgang wat minder groot.

Zo is dit stukje geschreven op een computer met Windows 8.1, in Word 2013 en zonder fouten in het Nederlands (tenminste volgens de controle van datzelfde Word). Er zullen er vast nog veel volgen. Nu nog even kijken of het opslaan ook soepel gaat.

Gepubliceerd 13-3-2015

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in