Wie is je voorbeeld? Een vraag die zo af en toe eens gesteld wordt. Het heeft bij mij nogal geduurd voordat ik een goed voorbeeld vond, maar het is op een gegeven moment wel gelukt. Ik kan dan natuurlijk de normale personen noemen als mijn vader, of een of andere politicus of iemand die goed doet. Bijna iedereen heeft wel iets wat mij aanspreekt en wat als voorbeeld zou kunnen dienen.

Maar als ik iemand moet noemen, kom ik toch (als ik eraan denk, want het ligt niet voor in mijn geheugen) uit bij Walt Disney. Gisteravond was het eerste deel van een documentaire over hem op televisie. Waarom Walt Disney? Niet de meest voor de hand liggende persoon. En ook niet omdat hij mooie tekenfilms heeft gemaakt of prachtige pretparken. Nee, ik zou bijna zeggen, juist omdat hij die niet zelf heeft gemaakt.

Maar het waren wel zijn ideeën die die films en pretparken mogelijk maakten. Zijn grote kunst, en dat maakt hem tot mijn voorbeeld, was om geschikte mensen te vinden die zijn gedachten in werkelijkheid om konden zetten. Mensen die beter konden tekenen dan hijzelf, die beter met geld konden omgaan en dergelijke. Hij zag ze niet als een bedreiging, maar als kansen om meer te realiseren dan hij kon. Hij zette ze op het goede spoor en motiveerde ze om alles eruit te halen wat ze konden. En volgens mij vaak zelfs meer dan dat.

Ik moet nu denken aan Disneyland. Het allereerste park, gemaakt onder zijn leiding of beter nog onder zijn inspiratie, verrees in Anaheim. Charlotte en ik zijn er geweest, net als in Disney World in Florida en Disneyland Parijs. Maar Disneyland in Anaheim was de beste. Het was echt af. Meer dan de andere parken. Bijvoorbeeld bij Pirates of the Caribean. Daarin maak je een vaartocht door een piratenomgeving. En in Anaheim was die omgeving van top tot teen af. Als je in Parijs (nou ja, eigenlijk buiten Parijs) dezelfde tocht deed, zag je als je naar boven keek, het plafond. In Anaheim niet. Het maken van de droom stond in Anaheim onder controle van Walt Disney zelf, in Parijs niet.

Het is interessant om die documentaire te bekijken. Deel 1 ging over de eerste fase van zijn leven tot en met de film Pinokkio. Het moeizame begin werd getoond, maar ook het doorslaande succes van de eerste avondvullende tekenfilm Sneeuwwitje. Het tweede deel zal ongetwijfeld verder gaan met zijn levenswerk Fantasia (dat niet zo succesvol was als de andere films), andere films en de pretparken.

Nog even: ja, ik had natuurlijk meer kunnen vertellen over Annewyke, die woensdag de sleutel van haar appartement heeft gekregen en donderdag begonnen is op de NICU van het Isala. Of over Hilko, die donderdag zijn Canadese vriendin op Schiphol heeft opgehaald. Maar donderdag was gisteren en dus valt er nog niet meer te zeggen dan dat het appartement mooi is en de eerste werkdag goed verliep. En over Emilie is nog minder te vertellen, want Hilko en zij bleven de eerste middag en nacht in Amsterdam. Ze komen pas vanmiddag naar Zwolle. De nieuwsgierigen zullen dus tot volgende week moeten wachten om meer hierover te horen.

Gepubliceerd 16-12-2016

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in