Morgen is het weer zover: er kan dan weer gekozen worden. Deze keer voor de gemeenteraad van Zwolle. Vier jaar geleden was ik tijdens de uitslagenavond in het stadskantoor nog lid van de steunfractie van GroenLinks (en vierden we een flinke overwinning), deze keer ben ik bij de uitslagenavond in de Spiegel als lid van het team van RTV Focus.

Ik ben heel benieuwd hoe de uitslag van de verkiezingen zal zijn. Eigenlijk heb ik geen idee hoe de partijen het eraf brengen. In hoeverre speelt het landelijke beeld een rol en in hoeverre het lokale aspect? Als je een peiling uit februari moet geloven dan is het landelijke nogal doorslaggevend. Volgens die peiling zouden de VVD en D66 de grootste worden met elk 16% van de stemmen. Direct daarachter de ChristenUnie en GroenLinks met 15%.

Vooral dat D66 zo groot zou worden, kan eigenlijk voor het grootste deel alleen maar door het landelijke succes verklaard worden. De afgelopen jaren vond ik D66 in Zwolle niet zo sterk. Maar zo gaat dat natuurlijk bij gemeentelijke verkiezingen. Veel mensen baseren hun stem op het landelijke beeld. En niet alleen hun stem, maar ook hun algemene beeld van politiek. Zij voelen zich om allerlei redenen in de steek gelaten door de partijen en nemen dat ook de lokale fracties kwalijk.

Daarbij komt ook nog dat we in Nederland altijd met coalities werken, waarvoor elke deelnemende partij wat van het programma moet inleveren. Zo hebben in Zwolle de ChristenUnie de zondagsrust en Swollwacht het nee op windmolens moeten inleveren. Zo werkt coalitievorming nu eenmaal. Je krijgt dan de grote gemene deler van de aan de coalitie deelnemende partijen. Ze moeten allemaal natuurlijk wel een behoorlijk deel van hun programma gerealiseerd zien.

Dat heeft ook tot gevolg dat, zeker als de coalitie een groot deel van de zetels in de raad inneemt, de oppositie soms monddood lijkt te worden gemaakt. De afgelopen vier jaar had in Zwolle vooral GroenLinks daar last van. De oppositie was grotendeels links (SP, PvdA, een beetje D66) en probeerde regelmatig moties in te dienen die eigenlijk aardig in het straatje van GroenLinks pasten, maar vanwege het coalitieakkoord toch niet geaccepteerd werden. Soms moeilijk, maar zo gaat dat nu eenmaal in het Nederlandse systeem.

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne bleek trouwens ook dat er eigenlijk helemaal niet zo grote verschillen zijn tussen de partijen in Zwolle. We hebben bij RTV Focus vijf debatten georganiseerd, waar telkens vier partijen aan deelnamen. Die debatten gingen over wonen, zorg, veiligheid, economie en energietransitie. Eigenlijk zijn de grote verschillen alleen te zien bij wonen (waar moet gebouwd worden, binnen of buiten de bestaande stad), moet er meer geïnvesteerd worden in preventie of in een harde aanpak en welke nieuwe energiebronnen zouden er in Zwolle moeten komen. Over het algemeen waren het meer gesprekken dan echt debatten.

Gisteravond was het door de gemeente zelf georganiseerde slotdebat met alle tien partijen (naast de acht al actieve partijen zijn er twee bijgekomen: Volt en de Partij voor de Dieren)). Daar probeerden sommige deelnemers nog wat vuur erin te krijgen, vooral de wat kleinere partijen, maar dat lukte niet zo heel erg.

Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk zal aflopen. Blijft de ChristenUnie de grootste partij of weet een van de andere partijen die positie over te nemen? Lukt het GroenLinks om het goede resultaat van de vorige keer vast te houden (als je het aantal GroenLinksers dat meedeed in de campagne bekijkt, zou dat makkelijk moeten lukken, maar dat zegt niet alles)? Weet D66 inderdaad het landelijke succes ook in Zwolle te benutten? Zakken het CDA en de SP nog verder weg? Lukt het Volt en de PvdD om in de raad te komen? Iets na 21.00 uur komt de NOS met een voorspelling op basis van een stempoll in Zwolle. En tegen het eind van de avond zou de uitslag bekend moeten zijn.

Bij RTV Focus gaan we een televisie-uitzending verzorgen vanaf 21.00 uur uit de Spiegel. Zowel via tv in Zwolle en omgeving als via de site (www.rtvfocuszwolle.nl) is die te volgen. En wil je reageren op mijn verhaal, dat kan onder andere via de reactiemogelijkheid hieronder.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in