Vanmorgen heb ik alle Winnetou-boeken gescand. Oftewel alle boeken waarin het verhaal van de ontmoeting van Winnetou en Old Shatterhand wordt beschreven. Ik bleek 24 verschillende uitgaven te hebben. En dan heb ik ook nog een enkele omnibus met dit verhaal, maar die komen later pas.

Het zijn uitgaven van veel verschillende uitgevers en van veel verschillende data. De oudste is van 1913 en heeft met name wat de buitenkant betreft ook wat te lijden gehad. De oorspronkelijke buitenkant was blijkbaar zo aangetast dat een eerdere eigenaar er een andere buitenkant op geplakt. Maar de inhoud is helemaal origineel, nog in het Nederlands zoals dat toen geschreven werd.

De komende tijd ga ik al die boeken op mijn site zetten. Ik gebruik daar toch een plug-in voor. Mijn oorspronkelijke gedachte was om er gewoon artikelen van te maken, maar dat bleek een nadeel te hebben. Die werden ook allemaal op de voorpagina geplaatst. En dat is niet de bedoeling.

Na wat gezoek gebruik ik nu Woocommerce. Dat is wel een erg uitgebreide plug-in en ik moet hem nog wat beter leren kennen en inrichten. Maar dat komt ongetwijfeld helemaal goed. Rustig de tijd nemen. En het scheelt dat ik niks wil verkopen, waar die plug-in ook voor gebruikt kan worden.

Als foto bij dit artikel gebruik ik één van de scans die ik vanmorgen heb gemaakt. Het is deel 1 van de Spectrum-uitgave uit de jaren 60, met als volledige titel ‘Winnetou, het grote opperhoofd’. Die serie was de eerste die ik van Karl May las en bestaat in totaal uit 50 delen. Veel van die delen zien er niet meer zo geweldig uit. Ik heb een groot deel bijna letterlijk stukgelezen.

Na deze Winnetou-uitgaven moeten natuurlijk ook nog alle andere boeken gescand en geplaatst worden. Als ik zie dat ik al 24 Winnetou-boeken heb, dan moeten het er in totaal meer zijn dan ik dacht. Ik ging altijd uit van zo’n 200 a 250, maar ben er nu al zeker van dat het er meer zijn. Ik ben benieuwd.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in