In het verleden, dat wil zeggen voor mijn herseninfarct nu ruim twee jaar gelden, ging ik regelmatig naar het theater. Ik bezocht van alles en nog wat, jaarlijks zo’n vijftien voorstellingen. Na het infarct was dat voorbij. In al die tijd ben ik alleen nog een keer in Washington DC naar een voorstelling geweest (welke weet ik nu even niet, maar het was in het theater waar Lincoln vermoord werd). In Zwolle is het theater tot nu toe een gesloten boek geweest. Maar als het goed is gaat daar het komende seizoen weer verandering in komen.

Er staan wat mij betreft in ieder geval twee programma’s op het schema. Uiteraard rustige voorstellingen die ik moet kunnen volhouden. Het ene is een toneelstuk: de goede mens van Sezuan, het andere muziek van Gerard van Maasakkers. In beide gevallen ga ik met mijn moeder en daar zijn ook duidelijke redenen voor.

Toevallig hebben we het de laatste weken af en toe over ‘der gute Mensch von Sezuan’ gehad, het toneelstuk van Bertold Brecht. Mijn moeder had iets gelezen over een aardbeving in Sichuan en wist dat er iets was met een boek waar mijn vader het vroeger wel eens over had. Maar wat wist ze niet meer. Dat kon ik haar vertellen, en ook dat het een goed verhaal was, dat overigens weinig met het echte Sichuan te maken heeft. Uiteraard had ik het voor mijn studie ook moeten lezen.

Het boek gaat over drie boodschappers die in opdracht van god op zoek zijn naar een goede mens. Die lijken ze niet te kunnen vinden, tot ze in Sezuan aankomen. Daar blijkt Shen Te als enige in aanmerking te komen. Zij is echter een maar arm en wordt door de boodschappers ondersteund in het opzetten van een bedrijfje waar steeds meer mensen terecht komen voor ondersteuning. Goed als zij is heeft ze voor iedereen plaats. Daardoor gaat het echter slechter met het bedrijf. Op een gegeven moment gaat Shen Te voor een tijdje ergens anders naartoe en laat het beheer van het bedrijf over aan een familielid.

Het verdere verhaal vertel ik maar niet om de clou niet te verraden, maar het loopt wel goed af.

Ik schreef, dat ik het voor de studie moest lezen. Maar het woord ‘moest’ is in dit geval eigenlijk niet juist. Oor bepaalde boeken was het echt ‘moest’, maar voor dit boek gold veel meer ‘mocht’. Ik ben niet Duits gaan studeren vanwege de literatuur, maar heb wel veel schrijvers en boeken leren kennen, die ik met plezier heb gelezen. En daar hoort dit boek absoluut ook bij.

Mijn moeder heeft (als een soort erfenis van mijn vader) nog een dik boek thuis met alle stukken van Brecht. Dat hebben we uiteraard opgezocht en met name het deel met de goed mens. In het Duits natuurlijk. Mijn moeder wilde het eens gaan lezen, maar toen ik zag dat het in het theater kwam was duidelijk dat we daar naartoe moesten.

Gerard van Maasakkers is een Brabants troubadour waar we al heel lang naartoe gaan. Hij begon met folkliedjes over Nuenen en omgeving, de plek waar mijn moeder geboren en getogen is. En dat uiteraard in het dialect. Inmiddels heeft hij zich doorontwikkeld tot een volwaardige singer-songwriter (ik weet geen goede Nederlandse naam daarvoor). Hij komt regelmatig in het theater in Zwolle en het was eigenlijk gebruikelijk dat mijn moeder en ik daar naartoe gingen. Na een korte onderbreking proberen we die traditie nu weer in ere te herstellen.

Mogelijk ga ik ook nog naar een enkel andere voorstelling, maar dat zien we wel. Eerst maar eens kijken hoe dit gaat, dan kunnen we daarna verder plannen. En de voorstellingen die geschikt zijn voor mij zullen toch niet al meteen uitverkocht zijn.

Gepubliceerd op 17-5-2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in