Gemeenteraad

Omdat ik al eerder had aangegeven dat het bij de verkiezingen in Zwolle nogal spannend was, dacht ik nog maar even door te geven hoe het uiteindelijk afgelopen is. Uiteindelijk bleek het verschil tussen de nummers 1 en 2 slechts 34 stemmen te zijn. En dat voordeel had de ChristenUnie over GroenLinks. Een heel klein verschil dus, een stuk minder dan bij de vorige verkiezingen toen beide partijen ook om 7 zetels kwamen maar het stemmenverschil nog 702 was.

De ChristenUnie zal dus nog minder dan de vorige keer willen bepalen wat er moet gebeuren, maar ze hebben wel het initiatief bij de collegeonderhandelingen. Zoals ik al eerder heb aangegeven, verwacht ik dat het college in ieder geval zal bestaan uit de CU, GL en de VVD, met als vierde partij D66 of de PvdA. In ieder geval dus een verschuiving naar links.

De uitslag op een rij:

  • ChristenUnie: 7 zetels (16,7%, verlies 1,2 procentpunt)
  • GroenLinks : 7 zetels (16,7%, geen winst/verlies)
  • VVD: 5 zetels (12,1%, verlies 1,6 procentpunt)
  • D66: 4 zetels (11,6%, winst 1,1 procentpunt)
  • PvdA: 4 zetels (10%, winst 0,2 procentpunt)
  • CDA: 4 zetels (9,3%, verlies 2 procentpunten)
  • Swollwacht: 3 zetels (8,5%, verlies 6 procentpunten)
  • SP: 2 zetels (6,2%, winst 0,6 procentpunt)
  • PvdD: 2 zetels (5,1%, nieuw)
  • Volt: 1 zetel (3,7%, nieuw)

Wat nog opvalt bij de officiële uitslag is dat drie mensen niet op basis van de plek op de lijst, maar op basis van voorkeursstemmen zijn gekozen. Dat gebeurde bij GroenLinks, D66 en de SP. In alle gevallen waren het vrouwen die alsnog in de raad komen. Daarmee is het aantal vrouwen in de raad ook hoger dan het aantal mannen: 23 om 16. En het had maar 1 stem gescheeld of bij D66 was nog een vrouw in plaats van een man in de raad gekomen. Ook bij Volt was het trouwens nog vrij spannend. Het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 2 was maar 28 stemmen.

En nu maar kijken hoe het verder gaat. Woensdagavond is er een duidingsdebat waar door sommigen vast de vorm van een raadsakkoord genoemd zal worden, een akkoord waar de hele raad mee in kan stemmen. Maar of dat ook echt gebeurt in Zwolle is nog maar de vraag. En daarna komen de collegeonderhandelingen. Het blijft dus boeiend.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in