Afgelopen week ben ik aan het einde gekomen van het boek ‘Reizen zonder John’ van Geert Mak. Ik had dat boek alweer enige tijd geleden gekregen van de ex-collegae uit Rheden en heb er vrij lang over gedaan om het te lezen. Niet dat ik het een slecht boek vond, integendeel, maar ik kon elke week maar een stukje lezen. Maar nu is het dus uit.

In het boek beschrijft Mak een reis door Amerika. Hij volgt daarin een reis, die John Steinbeck, een beroemde Amerikaanse schrijver, vijftig jaar eerder heeft gedaan. John Steinbeck wilde door die reis een beeld krijgen van het Amerika van die tijd. Hij reisde samen met zijn hond Charley, wat hem de naam van zijn boek opleverde: Travels with Charley. En dat verklaart dan weer voor een groot deel de titel van het boek van Mak. Maar helemaal alleen ging Mak niet, zijn vrouw ging ook mee.

In het boek beschrijft Mak de ervaringen die hij onderweg allemaal opdoet, maar dat is slechts een klein deel van het verhaal. Veel belangrijker eigenlijk zijn de verwijzingen naar John Steinbeck en soortgelijke reizigers uit het verleden. En ook komt er veel Amerikaanse geschiedenis langs, geschiedenis die vaak uitlegt hoe en waarom Amerika in de afgelopen vijftig jaar veranderd is. Het is dus niet alleen een reisboek, maar ook een boek dat een heleboel zaken uit die geschiedenis op een rij zet.

Omdat ikzelf ook erg geïnteresseerd ben in Amerika en de geschiedenis, wist ik op zich veel al. Maar het is toch goed om het weer eens in een ander verband te zien en om de consequenties van bepaalde zaken nog duidelijker te horen. En als regelmatige Amerikareiziger kon ik mij ook bepaalde gebieden waar Mak langskwam voor ogen halen. Vooral het westelijk deel van Amerika ken ik wat beter. Helaas kwam Mak op slechte dagen in Seattle aan. Het regende nogal toen hij daar was en dat gaf een slecht beeld van de stad. Ik weet gelukkig beter. Voor mij is Seattle één van de leukste steden in Amerika die ik ken. Het doet ook vrij Europees aan. En dat komt vast onder andere door de relatief vele regenval daar, maar ook door de mensen, die ik er ontmoette.  Geert Mak en zijn vrouw zou ik dus het advies willen geven om nog een keer, maar dan wat rustiger, naar Seattle en omgeving te gaan. De hele staat Washington is het bezoeken waard. En naar ik heb begrepen ook het aanpalende deel van Canada met Vancouver, maar dat ken ik persoonlijk nog niet.

Al heel lang heb ik zelf ook het voornemen om een keer een lange reis door Amerika te maken. Ik zei altijd, dat dat na onze pensionering zou gebeuren. Of dat nu nog zo is na mijn herseninfarct weet ik niet, maar het duurt nog een hele tijd tot het zover is, dus we zien wel. In ieder geval zijn er nu een paar voorbeelden, want niet alleen Geert Mak heeft een grote reis door Amerika gemaakt, maar ook mijn zus en haar man, die een paar jaar in Alexandria bij Washington DC wonen, zijn een paar weken op reis geweest. Zij reisden vooral door het zuiden van Amerika, van Washington DC naar Texas en terug. Daarbij bezochten ze onder andere Nashville, Atlanta, New Orleans en Fort Worth. Ik ben daar nog niet geweest, maar heb inmiddels dus al veel foto’s van hun gezien.

Het herseninfarct heeft een heleboel veranderd, maar sommige dingen zijn gelijk gebleven, zoals het interesse in Amerika. Ik kan nu dan wel niet veel achter elkaar meer doen, maar lezen over Amerika blijft een interessante bezigheid. We zullen wel zien hoe het gaat.

Nog even een verbetering van mijn verhaal van vorige week over het Honours van Annewyke. Zij wees mij erop, dat ik iets verkeerd had aangegeven. Het programma van twee jaar was in vier periodes verdeeld (over die twee jaar dus en niet alleen in het eerste jaar) en in het tweede jaar kwam daarnaast nog de denktank. Het programma was dus eigenlijk nog wat voller dan ik eerst had aangegeven.

Voor de liefhebber de gegevens van het boek:
Geert Mak – Reizen zonder John; Op zoek naar Amerika. Uitgeverij Atlas Contact, 2012.
Het ISBN-nummer is 978-90-450-2161-4

Gepubliceerd op 16-7-2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in