Ciske voor de rechter
Ciske voor de rechter (foto van het facebook-account van Annewyke; die zit rechts)

Vanmiddag is de vierde en laatste voorstelling van Ciske de Rat. Het Zwols Muziek Theater heeft een prima voorstelling op de planken van Schouwburg Odeon weten te brengen. Gisteravond heb ikzelf de derde voorstelling bekeken, samen met Charlotte en Rosalie. Waarom besteed ik hier aandacht aan? Heel simpel: Annewyke speelt mee in het ensemble.

Ik kende het verhaal van Ciske de Rat nog niet echt. Ik wist dat het over een straatjochie uit Amsterdam ging, dat zijn moeder geen lieverdje was en dat zijn vader een hele tijd op de vaart was. Maar hoe het verder liep, geen idee. Ik heb nooit de behoefte gehad om de film te bekijken of al eens eerder naar de musical te gaan.

Nu ben ik uiteraard wel op de hoogte hoe het loopt. Voor een behoorlijk deel is dat behoorlijk dramatisch. Wat ik bijvoorbeeld ervaren heb, is dat Ciske zijn eigen moeder ombracht en daarvoor ook in de bewaarschool kwam. Overigens wel begrijpelijk dat hij niet goed kon opschieten met zijn moeder en dat het in een opwelling mis ging.

Ook de link met de Tweede Wereldoorlog was nog niet tot mij doorgedrongen. Wel wist ik dat een oudere en een jongere Ciske hun opwachting maakten in de musical, maar hoe dat precies zat niet. Die combinatie werd ook in deze versie van de musical weer prima op het toneel gebracht. Los van de verbanden tussen Ciske als kleine jongen en Ciske als man bracht de tijd in het leger ook een duidelijke ommekeer voor Ciske.

Omdat hij in het leger in net zo’n opwelling zijn vijand van vroeger beschermde voor een vijandelijke kogel en daarbij dankzij een beeldje het uiteindelijk ook zelf overleefde, liep het verhaal goed af. Dat beeldje had hij gekregen van een priester op de bewaarschool. Het zou een beeldje van Maria moeten zijn, maar Ciske zag er meer het portret van zijn vriendinnetje in.

Het toneelbeeld was prima, de het geluid was prima, de enscenering was prima en de spelers waren prima. De voorstelling duurde lang (van kwart over acht tot kwart over elf, met pauze), maar dat vond ik geen enkel probleem. Bij veel voorstellingen in het verleden had ik wel eens de gedachte of het nog lang zou duren. Nu helemaal niet. En dat komt niet alleen omdat Annewyke meespeelde.

Zoals gezegd waren de spelers prima. En niet alleen dat, ze konden ook uitstekend zingen. Vooral Ciske de man sprong er bovenuit. In het begin dacht ik bij een enkeling of die wel paste in een musical. Maar later bleek de rol die zij speelden hen uitstekend te passen. Dus dat was geen probleem.

Natuurlijk was er ook een groep kinderen die meespeelde. Ciske de Rat speelde uitstekend en zong naar beste eer en geweten. Natuurlijk niet perfect, maar goed genoeg. En hij genoot duidelijk van het spel. Het was wel mooi hoe Ciske de Rat en Ciske de Man aan het eind echt even samenkwamen. Ook de andere kinderen speelden hun rol met verve.

Na vandaag gaat het gezelschap weer een andere musical instuderen. Annewyke wist al wel welke, maar mocht dat nog niet zeggen. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden. En natuurlijk hoop ik dat Annewyke een wat grotere rol krijgt dan deze keer. In ieder geval zal ik er volgend jaar weer bij zijn.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in