Nog ruim een week en dan vertrekken Annewyke en ik naar Berlijn. Ik moet zeggen dat ik er wel zin in heb. Op internet heb ik een site gevonden met erg veel goede en actuele informatie over Berlijn. De site berlijn-blog.nl wordt gemaakt en bijgehouden door een Nederlandse, die al zo’n tien jaar in Berlijn woont en daar helemaal idolaat van is. De site heeft wel een groot nadeel: het geeft zoveel leuke informatie over allerlei bekende en vooral ook voor mij nog onbekende plekken in Berlijn, dat het lastig is om een keuze te maken. We zijn er slechts drie hele dagen, en ik moet natuurlijk ook rekening houden met mijn energieniveau.

Annewyke heeft mede op basis van de site al een eerste selectie gemaakt van mogelijk te bezoeken plekken in Berlijn. Gelukkig staat daar van alles bij wat ik ook wil bekijken, dus ik verwacht dat we het snel eens zullen zijn. Wat ik mooi vind, is dat er allerlei dingen bij staan, waar ik zelf niet zo snel aan zou denken. Ook al ben ik inmiddels zo’n drie of vier keer in Berlijn geweest, het is vaak toch gebleven bij de standaardzaken.

In eerste gedachten had ik dus Checkpoint Charlie, de Fernsehturm, het Pergamon museum, de Gedächtniskirche, de Reichstag en dergelijke op mijn schema staan. Maar via de site van Marjolein (zo heet de Nederlandse, die achter berlijn-blog.nl zit) kwamen veel andere mogelijkheden naar boven. Mogelijkheden, die (deels) veel interessanter zijn dan de genoemde dingen. De Reichstag blijft zeker op het lijstje staan (nu voor de eerste keer ook van binnen), maar de meeste andere plekken zullen we wellicht passeren met de bus, maar er niet veel tijd doorbrengen.

Nee, de Berliner Unterwelten geeft veel meer informatie over de recente geschiedenis van Berlijn, toen er nog een gescheiden Oost- en Westdeel van de stad was. En de Tränenpalast lijkt veel nuttiger dan Checkpoint Charlie. Ook zijn er logischer plekken om hoog over Berlijn uit te kijken dan de Fernsehturm.

Op de site staat een pagina met plekken waar je eigenlijk beter niet naartoe kunt gaan. Daar staat ook Checkpoint Charlie bij en (vooral het eten in) de Fernsehturm. Wat die pagina vooral interessant maakt, zijn de alternatieven die daarbij genoemd worden. Het is dus niet een simpel ‘Daar moet je niet naar toe gaan’. En wat ik bijvoorbeeld niet wist: de controlepost die daar staat, is niet de originele. Die staat in een museum ergens anders in Berlijn.

Voor het eten is de site ook nuttig. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat we de hele tijd bij McDonalds en dergelijke eten. Marjolein houdt van lekker eten en schrijft daar ook over. In ieder geval is het duidelijk dat we niet op de hoofdstraten moeten blijven, maar juist daarachter moeten kijken.

Staat alles op de site? Nee, gelukkig niet. Anders zou Marjolein ermee kunnen stoppen. Maar het is duidelijk dat Berlijn groot en veelzijdig is. Wat de site extra leuk maakt (vind ik), is dat het niet alleen een persoonlijk gekleurd overzicht van plekken en activiteiten biedt, maar ook een fotoblog van de belevenissen van Marjolein. Vooral op vrije dagen en in het weekeinde struint ze alleen, met vrienden en vriendinnen en met haar (nu nog) vriend door allerlei delen van Berlijn en maakt veel foto’s.

Overigens heb ik ook nog wel wat informatie, die op de site geplaatst zou kunnen worden. Tijdens mijn eerste bezoek aan Berlijn, onderdeel van mijn studie Duits aan de VU en deel van een reis door de DDR, heb ik wat uitdrukkingen opgedaan. )Of was het de tweede keer, speciaal naar Berlijn, ook tijdens de studie? Ik weet het niet meer zeker.)

Zo zijn (of waren?) er de openbare toiletten, ontworpen door de architect Schinkel. Dat leidde tot de Berlijnse uitdrukking ‘Wenn ich pinkel, dann nur bei Schinkel’. Aan het eind van de Kurfürstendamm staat de Gedächtniskirche, een in de Tweede Kerk zwaar beschadigde kerk, die zo is gebleven en nu als Mahnmal dienst doet. Daaromheen staan twee zeer moderne gebouwen, die door de Berlijners ‘Lippenstift und Puderdose’ genoemd worden. En de mooiste vind ik de ‘die Rache Gottes’, de term die ook door Oost-Berlijners gebruikt werd voor het verschijnsel dat als de zon scheen er een kruis verscheen op de Fernsehturm. De Fernsehturm stond in het oostelijk deel van de stad en was door de machthebbers van de DDR bedoeld als vanuit het westelijk deel zichtbaar pronkstuk.

Ik moet zeggen, dat de site ertoe bijdraagt om zelf eigenlijk ook steeds meer van Berlijn te gaan houden. Natuurlijk, Amerika blijft op nummer één staan (of beter nog: op twee na Zwolle), maar Berlijn komt daar vlak achter. Ik zal ook na de komende dagen in Berlijn er nog wel weer eens terugkomen.

Misschien schrijf ik volgende week nog wel wat over mijn eerdere ervaringen met en in Berlijn. Voor nu stop ik er maar weer even mee.

Gepubliceerd 27-5-2016

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in