Het is wat langer dan een week geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Dat komt onder andere doordat vorige week vrijdag Charlotte naar Australië is vertrokken. Ik heb haar, samen met Erik (die reed) en Lisette, naar Schiphol gebracht. De afgelopen week was het rustig, Charlotte aan de andere kant van de wereld en Annewyke in Nijmegen voor haar tweede week voorbereiding op de wetenschappelijke stage. Ik heb mij netjes aan mijn programma gehouden.

Charlotte is in totaal drie weken in Australië, waar ze samen met Hilko een deel van het land doorkruist. De eerste dagen waren alvast prima, zoals ze onder andere via What’s App laat weten. Hilko had dinsdag zijn laatste tentamen en is nu klaar met de opleiding daar. Als hij niet ook nog naar Nieuw-Zeeland, Hawaii en het vaste land van Amerika en Canada zou gaan, zou hij alweer bijna thuis zijn. Maar dat is nog een kleine twee maanden wachten.

Ik volg mijn weekschema dus netjes. Dat wil zeggen een paar keer naar RTV ZOo, fietsen, bezoek bij mijn moeder, en ga zo maar door. Ook eet ik deze weken iets vaker bij anderen. Volgende week ga ik zelfs een paar dagen uit logeren. Wel in Zwolle, dus het programma blijft verder onaangepast.

Bij RTV ZOo gaat het weer goed. Voor mijn vakantie was ik duidelijk aan mijn taks beland, zoals dat heet. Ik moest nieuwe energie opladen, en dat is blijkbaar aardig gelukt. In ieder geval lukken mijn taken weer aardig. Gelukkig lijken de anderen bij RTV ZOo ook door te hebben, dat ik beperkte grenzen heb. Ze laten me meer met rust dan voor de vakantie en mijn besluit om enkele activiteiten af te stoten.

Ik heb nu ook weer de energie en de zin om iets verder te kijken dan alleen het plaatsen van berichten op website en dergelijke. Binnenkort hebben we een vergadering met alle leden van de nieuwsredactie (meer dan alleen de mensen die iets op de website en dergelijke plaatsen; ook o.a. de redactieleden van het radioprogramma Focus op Zwolle horen daarbij). Tijdens die vergadering gaan we het hebben over een nieuwe opzet en werkwijze van de redactie, noodzakelijke aanpassingen aan de website en enkele andere hoognodige zaken. Hopelijk kunnen we dan vanaf zeg maar augustus weer een grote stap zetten in de berichtgeving via RTV ZOo.

Dat geldt overigens ook voor de tv-uitzendingen. Er wordt gewerkt aan een tv-nieuwsprogramma dat door een externe producent samengesteld gaat worden. Maar ook zijn diverse groepen bezig met het maken van programma’s, die in het najaar allemaal uitgezonden kunnen worden. De bedoeling is dan natuurlijk ook om een betere programmering te maken dan we tot nu toe hebben gehad.

En dat kan en zal ook steeds meer in samenwerking met collega lokale omroepen uit de omgeving zijn. De bedoeling is, dat er in 2017 een streekomroep komt, waar ook RTV ZOo deel van uitmaakt. Geen slechte gedachte lijkt mij, vooropgesteld dat het lokale karakter van de verschillende omroepen, en dus ook van RTV ZOo, duidelijk zichtbaar blijft. Het komen tot een streekomroep betekent dus niet automatisch dat er in de hele regio nog slechts één radio-omroep is. De diverse lokale omroepen zullen vast wel blijven (al kunnen sommige wellicht wel samengevoegd worden), maar er zullen meer programma’s en programma-inhouden gedeeld worden en uiteraard ook wel gezamenlijke programma’s gemaakt worden.

Een logische gedachte is volgens mij om te starten met een gezamenlijk ochtendprogramma, met nieuws uit de regio, verkeersinformatie en dergelijke. Dat programma zou dan tussen 7 en 9 uitgezonden kunnen worden. Ik heb het niet nagekeken, maar volgens mij hebben de diverse lokale omroepen in de regio dan geen gepresenteerd programma staan, in ieder geval RTV ZOo niet. Het probleem is misschien om daar mensen voor te vinden, maar met alle lokale omroepen samen zou dat al makkelijker moeten worden.

Op tv zou al sneller een wat grotere verandering zichtbaar moeten worden. TV kost meer geld en is lastiger te vullen met uitzendingen. Nu zie je dus, ook bij RTV ZOo, veel herhalingen, veel kabelkrant en niet al te veel nieuwe programma’s. Op zich, als je de hele week bij elkaar optelt, valt het volgens mij best nog wel mee wat er op RTV ZOo te zien is, maar het kan en moet veel beter. Zoals al aangegeven, momenteel wordt er druk gewerkt aan nieuwe programma’s. Maar het bundelen van programma’s van diverse lokale omroepen levert nog meer op. Het aantal lokale tv-zenders zou flink minder moeten worden bij de streekomroep. Misschien zou het er zelfs maar één kunnen zijn.

Ook daarbij moet het lokale karakter wel goed in de gaten gehouden worden. Er zijn natuurlijk programma’s die voor iedereen interessant zijn, maar zeker nieuwsprogramma’s zijn vaak op ‘’een stad of dorp gericht. En mensen uit Zwolle zijn bijvoorbeeld minder tot niet geïnteresseerd wat er in, ik noem maar wat, Kampen gebeurt (en andersom). Tenzij er een Zwols tintje aan zit. Daar moet wel rekening mee gehouden worden.

Maar dat kan ook. Via de programmering van de tv-zender kun je dat lokale aspect nog goed in de gaten houden. Bijvoorbeeld door bepaalde momenten op de dag of in de week aan bepaalde plaatsen aandacht te geven. En in de avonduren na een gezamenlijk nieuwsblok vooral ‘plaatsloze’ uitzendingen te programmeren. Het aandeel van de kabelkrant zal ongetwijfeld kleiner worden. Ook daar moet goed gekeken worden naar de interesse voor iedereen of slechts voor één plaats.

Er zal de komende tijd nog veel over gesproken worden. Maar positief is ten eerste dat de besturen van de lokale omroepen het zien zitten, ten tweede dat er medewerkers zijn die het zien zitten (eigenlijk nog veel belangrijker dan de besturen) en ten derde, dat het hele project om te komen tot een streekomroep getrokken wordt door een extern iemand. Ik heb het hierboven alleen gehad over de programmering, maar er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij de vorming van een streekomroep. De organisatie, de financiën, de plek in de lokale samenleving en ga zo maar door. Simpel is het niet, maar het biedt veel kansen. Nu die kansen zien te pakken.

Gepubliceerd 24-6-2016

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in