Gisteren is ome Theo overleden. Hij had een forse aanrijding gehad. Dat wil zeggen, hij werd zittend op de fiets geschept door een auto. En dat is op 91-jarige leeftijd al niet handig. Maar hij kreeg er ook nog een longontsteking bij en dat was de fatale druppel. Voor zover we hier in Zwolle hebben meegekregen, was het ongeluk overigens zijn eigen schuld (als je al van schuld mag spreken).

Ik heb goede herinneringen aan ome Theo. Vroeger, toen Erik en ik nog jong waren, gingen we regelmatig logeren bij tante Joke en ome Theo in Beek bij Nijmegen. Ze woonden daar in een mooi huis tegen de heuvel op en aan de rand van het bos. We konden daar samen met hun kinderen, die iets ouder waren dan wij, prima spelen en het bos onveilig maken. Het was in de jaren zeventig, dat we daar veel waren en toen waren de Beatles nog hot. Volgens mij maakten vooral Bart en een buurjongen veel muziek, waarbij de Beatles regelmatig langs kwamen. Karin en Willeke deden soms vrolijk mee.

We hebben ons ook een keer en breuk gewerkt aan het verwijderen van een boomstam uit de tuin. Als jongelingen konden wij wel graven, maar het bleek een flink uitgebreide wortel te zijn. Flink zweetwerk in de zon, maar blijkbaar zo aangenaam, dat ik het nu nog weet.

Ome Theo was niet zo vaak thuis. Hij was kunstschilder en had een atelier in de treinbrug van Nijmegen. Daar zat hij grote delen van de tijd, ook regelmatig ’s nachts. Dat was uiteraard wel bijzonder, dat atelier in de spoorbrug. Daar zijn we dan ook regelmatig op bezoek geweest. Er was veel te zien en te beleven.

Ome Theo was geen figuratieve schilder. Dat wil zeggen, dat hij vooral abstracte schilderijen maakte, waar je zelf iets van kon maken. Wij hebben hier nog twee daarvan, die ik als jongeling heb gekregen. Die liggen al een tijdje te wachten om ingelijst te worden. Dat moet er nu dan toch maar eens van komen. Misschien maak ik er nog wel eens een scan van en plaats ze hier.

Een andere herinnering die boven komt is het plukken van bosbessen en bramen. Dat deden we vanuit het huis in Beek ook vaak. In het bos waren veel bessen en bramen te vinden en daar snoepten we dus ook veel van. Een regelmatige wandeling met meerdere mensen zat er ook in.

Tante Joke is al een aantal jaar geleden overleden. Ze woonden toen al lang niet meer in dat mooie huis op de heuvel. Dat was, zeker na het vertrek van de kinderen, te groot geworden. Nu woonden ze in een huis in Beek zelf. Daar ben ik ook nog wel eens geweest, maar niet meer om te logeren. De begrafenis van haar was de laatste keer dat ik ome Theo zag. Hij hield zich groot met wat oude vertrouwde grapjes, maar het deed hem erg veel.

De laatste jaren woonde ome Theo, naar ik van mijn moeder begreep, bij Bart in. Maar nog steeds ging hij elke dag op de fiets weg. Naar een schilderplek in Duitsland, naar het atelier, dat nog steeds in de pijler van de treinbrug zit, of ergens anders naartoe. Tot vorige week dus, toen een auto hem onderuit haalde.

Bij een overlijden kun je je altijd afvragen wat iemand nalaat. In dit geval zijn het vele kunstwerken en een naam in (in ieder geval) Nijmegen. Ook laat hij drie kinderen na, die alle drie het kunstzinnige van hun vader hebben geërfd. Maar voor mij laat hij vooral de vele positieve herinneringen na. Ondanks dat ik hem al een tijd niet meer heb gezien en gesproken, was hij een regelmatige gast in mijn gedachten en zal dat ook blijven. En binnenkort zal dat nog duidelijker zijn als de schilderijtjes eindelijk ingelijst en opgehangen zijn. Het ga je goed, ome Theo.

Gepubliceerd 2-6-2014

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in