Ja, ik ben er nog. Maar soms ben ik met andere dingen bezig en kom niet toe aan het schrijven van een verhaaltje op deze site. Zo gaat het nu eenmaal. Maar nu dacht ik: kom, laat ik weer eens wat schrijven. En dan vooral over een nieuwe hobby: video’s maken.

In mijn tijd bij RTV ZOo was ik al wat bezig geweest met films. Maar dat was vooral het omzetten van het format naar het format dat nodig was om de films op tv te kunnen uitzenden. Zelf filmpjes maken kwam er niet echt van. Toch heb ik ook daarvoor al wel nagedacht over het maken van films. We hadden onder andere in 2002 (wat een tijd geleden) uitgebreide opnames gemaakt van een reis naar Amerika, maar die had ik nog nooit verwerkt tot een fatsoenlijke film.

Kort geleden heb ik echter een nieuw programma gevonden, waarmee je heel goed video’s kunt monteren en er allerlei effecten aan toe kunt voegen. Dit programma, Pinnacle Studio, is ook vrij eenvoudig te gebruiken. Het is in ieder geval een stuk gebruiksvriendelijker dan Première Pro, dat ik daarvoor gebruikte. Omdat de licentie daarvan afgelopen was en alleen met hoge kosten verlengd kon worden, ben ik naar andere programma’s gaan kijken, waarbij dus Pinnacle Studio naar voren kwam.

Inmiddels heb ik al twee filmpjes gemaakt. De eerste was een verslag van een rondleiding voor GroenLinks door Zwolle. Een aantal foto’s in video-form, aangevuld met titels en muziek. Dat kon snel en gaf mij ook nog meer de indruk, dat ik goed met het programma overweg kon.

Het tweede filmpje gaat over een optreden van twee artiesten in het Isala ziekenhuis. Sinds kort begeleid ik elke tweede donderdag van de maand artiesten, die langs ziekenhuisbedden gaan en voor de patiënten optreden. Ik had de laatste keer mijn camera meegenomen en foto’s en filmopnames gemaakt. Die heb ik verwerkt tot een film met (uiteraard weer) titels en andere toevoegingen. Uiteraard moest ik mij wel aan de regels van het ziekenhuis houden, dus geen patiënten of bezoekers in beeld. Aanstaande donderdag komen er weer artiesten, dus dan probeer ik het nog een keer.

Maar dat zijn dus nog maar redelijk eenvoudige films. Ze zijn echter in vrij korte tijd gemaakt en geven dus al een eerste positieve indruk van de mogelijkheden. Ook ben ik nu eindelijk bezig met die film over onze Amerika-reis in 2002. Wat tot nu toe bijvoorbeeld lastig was, was het opdelen van de opnames in scenes. Nu kan dat automatisch. Maar desondanks kost het wel tijd om er een enigszins fatsoenlijke film van te maken. Er is zo’n kleine drie uur ruw materiaal, wat verwerkt moet worden. Ruim een half uur (gok ik) is nu omgezet naar 8 minuten, dus voordat het geheel klaar is, duurt het nog wel even. En dan moet ik bijvoorbeeld nog wat begeleidende muziek eronder zetten. Maar ik probeer niet al te veel bijzonderheden eraan toe te voegen. Het moet in ieder geval een keer af.

Voorlopig ben ik naast het verwerken van de opnames ook nog bezig met het leren van het programma. Wel probeer ik wat meer filmopnames te maken (wat prima kan met onze fotocamera) en die dan te verwerken tot een film. Deels zal ik die delen via Facebook of YouTube. Hoe ik dat doe op deze website moet ik nog bekijken, maar dat komt ook wel goed.

Gepubliceerd 4-8-2018

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in