Vanmorgen hebben we een nieuwe auto opgehaald. De oude was op zich prima, met vooral een hoge instap en zitting als groot voordeel, maar koste in het dagelijks gebruik nogal veel. Vonden wij tenminste. Nu kunnen we verder met een Citroën C4, een prettige auto om in te rijden en in het dagelijks gebruik een stuk goedkoper.

Natuurlijk is er wel wat aan te merken op deze nieuwe auto. Zo is de opslagruimte voor cd’s en de ruimte voor flesjes water een stuk minder dan in de oude auto. Een wat ook onhandig is: de radio loopt niet over het contactslot. Dus gaat niet uit als we de auto uitzetten. Dat betekent dus wat aanpassing bij het uitzetten van de auto, maar met wat aandacht zal dat ook wel lukken. We kunnen het frontje ‘gewoon’ losmaken en ook dan is de radio uit.

De auto lijkt kleiner dan de oude, zeker van buiten. Hij is niet zo hoog als de oude, maar fijn genoeg is er toch behoorlijk veel ruimte. De achterbak is ruim, mede doordat veel zaken er onder zijn gebracht. Er is dus geen ruimte nodig voor een reservewiel of iets dergelijks. Of het echt genoeg is, zullen we de komende tijd wel merken, maar ik verwacht geen problemen.

Wat ook handig is, deze auto heeft ook cruise-control. We kunnen dus voortaan op de wat ruimere afstanden op ons gemak rijden, zonder steeds het gaspedaal ingedrukt te houden. Bij het proefrijden ging ik naar Windesheim, toch vlak bij Zwolle. Maar ook op die afstand was de cruise-control al prima te gebruiken. Het is weer heel even wennen, je hebt in het begin even het idee dat je minder controle hebt over de auto. Maar al snel is het erg prettig.

Bij het verlaten van de garage spraken we nog even met Ruben, degene waar we voor het onderhoud van de auto’s altijd contact mee hebben. Met hem spraken we nog even over het gebruik van de auto. En daarbij komt ook de rijstijl natuurlijk om de hoek kijken. Hij vertelde over een vrouw, die elke dag naar Amersfoort moest en daarvoor nu 1 op 28 rijdt. Dat doet ze vooral door rustig te rijden, normaal gesproken achter een vrachtwagen en zo’n 100 km per uur. Op de afstand naar Amersfoort scheelt haar dat ongeveer 2 minuten in vergelijking met 110 km/u en 5 minuten in vergelijking met 120 km/u. Eigenlijk dus helemaal niet zoveel. Het zal even wennen zijn, maar misschien moeten wij dat ook maar eens proberen. Je hebt het idee, dat het veel meer tijd kost, maar op zo’n afstand valt dat dus best mee. En als het goed is ben je ook nog minder moe, zeker met gebruik van de cruise-control.

We willen milieubewuster zijn, daarom dat er ook zonnepanelen worden aangelegd op ons huis. Dan moet je met de auto eigenlijk ook proberen zo zuinig mogelijk te zijn. We zullen zien of het lukt.

Gepubliceerd 8-9-2014

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in