brown booklet in a brown wooden piano close up photography
Photo by Aramis Cartam on Pexels.com

Gisteravond keek ik naar ‘De mooiste maten uit de Mattheus’. Paul Witteman, groot fan van de Matthäus Passion, sprak met andere liefhebbers over hun hoogtepunten uit dat werk van Johann Sebastian Bach. En dat onderdeel werd dan ook nog ten gehore gebracht door de Nederlandse Bachvereniging. Het blijft een mooi stuk om te beluisteren.

Ook dacht ik aan ‘vroeger’, toen ik eigenlijk elke Goede Vrijdag Jesus Christ Superstar draaide en op een gegeven moment ook de Matthäus Passion. Beide muziekstukken heb ik nog nooit live gehoord. Op de een of andere manier heb ik dat bij Jesus Christ Superstar nooit een probleem gevonden. Maar de Matthäus Passion wil ik best nog wel een keer live meemaken. Volgend jaar maar eens kijken of dat kan. Dan zullen er wel weer een paar voorstellingen in Zwolle zijn. Ik hoop ook dat er dan prettige zitplaatsen zijn, beter dan houten kerkbankjes. Het is wel een voorstelling die meer dan 3 uur duurt, dus moet je behoorlijk zitvlees hebben.

In eerste instantie had ik als titel bij dit bericht Matthäus Passion OF Jesus Christ Superstar. Maar ik wil geen verschil maken tussen de Matthäus Passion en Jesus Christ Superstar. Beide hebben hun charmes. Vooral de koralen in de Matthäus Passion doen wat met mij en het lied in de ‘Garden of Gethsemane’ uit Jesus Christ Superstar geeft mij steeds weer een beklemmend gevoel. Jesus Christ Superstar is trouwens ook de enige plaat die ik twee keer heb gekocht omdat de eerste teveel krassen begon te krijgen.

De Matthäus Passion heb ik pas gekocht op CD. Maar het was wel de allereerste CD die ik kocht. Klassiek muziek wilde ik ook eigenlijk pas beluisteren vanaf CD. Op platen hoorde ik elke kras. Bij popmuziek was dat niet zo. Ik had alleen de 9e van Beethoven op elpee. Ook daar waren wel snel wat krassen op, maar die (en dan vooral het laatste stuk met het koor) was te mooi om te laten liggen.

Dat ik beide muziekstukken mooi vind, heeft overigens niks te maken met het geloof. Ik geloof niet, tenminste niet in een god. Wel heb ik uiteraard het nodige meegekregen van mijn katholieke opvoeding, zoals het belangrijkste uitgangspunt in mijn leven: heb uw naaste lief gelijk uzelf.

Toch heeft met name Jesus Christ Superstar mijn visie op het Bijbelverhaal beïnvloed. Vooral de positie van Judas is voor mij veranderd van enkel een misdadiger naar een door anderen misbruikte persoon. De Matthäus Passion spreekt mij vooral door de muziek aan. En of het verhaal nou echt gebeurd is of niet, het is een mooi verhaal.

Sinds enige tijd luister ik alleen nog maar muziek via Spotify. En dan zijn het vooral losse popnummers die je hoort. Klassieke muziek komt in mijn lijsten amper voor. Maar ook een musical als Jesus Christ Superstar zet ik niet snel aan. Zo’n programma als gisteravond brengt je wel weer even op het juiste pad, zou ik haast zeggen. Binnenkort luister ik maar weer eens naar zowel Jesus Christ Superstar als de Matthäus Passion.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in