Na vanavond zou het duidelijk moeten zijn. Zwolle krijgt een nieuwe officiële lokale omroep. De gemeenteraad stond unaniem achter het voorstel van het college van B&W om RTV Focus daarvoor aan te wijzen. RTV Zwolle FM, de huidige officiële lokale omroep en voorheen bekend als RTV ZOo, delfde niet onverwacht het onderspit. Het Commissariaat van de Media (CvdM) kan er niet omheen.

Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug. Immers ben ik enkele jaren actief geweest bij toen nog RTV ZOo. Toen ik daar weg ging, kreeg ik zelfs de ‘Roel van Olst-onderscheiding’. Vlak daarna ging het helemaal mis bij de omroep. Het vrij nieuwe bestuur stuurde de hele eindredactie (waar ik dus ook deel van uitmaakte tot mijn afscheid) de deur uit. Los daarvan was er al een tijdje geen bijeenkomst geweest van het ProgrammaBepalende Orgaan (PBO). Het was zelfs de vraag of er überhaupt nog een PBO was. Dat laatste leidde uiteindelijk tot het verzoek van de gemeenteraad aan het CvdM om de licentie van RTV Zwolle FM in te trekken. Dat het CvdM dat verrassend niet deed, gaf nogal wat gefronste wenkbrauwen.

Maar eigenlijk is veel belangrijker hoe de omroep het programmatisch heeft gedaan. Op radiogebied zijn er stappen gezet om de boel weer wat vlot te trekken. En dat heeft geleid tot enkele programma’s, waaronder een programma voor LHBTI+. Mooi natuurlijk, maar een omroep is meer. Er is een website, een tv-kanaal en er zijn de nodige sociale media-kanalen. Op tv is al een hele tijd niks meer te zien dan een kabelkrant. Het tv-gedeelte is eigenlijk helemaal doodgebloed. De website en de sociale media worden ook niet echt modern gebruikt, laat staan dat er onderdelen op elkaar afgestemd worden.

RTV Focus is op het oog veel moderner. Sowieso zijn de verslaggevers van Focus zichtbaarder in de stad. En ze zetten hun bijdragen niet alleen op de website, maar ook in de sociale kanalen. Er is verder een kruisbestuiving met het radiogedeelte, al zou dat nog wat uitgebreider vorm kunnen krijgen. En dan vooral van tv naar radio. RTV Focus heeft dat gedaan zonder de subsidie, die RTV Zwolle FM wel heeft gekregen.

Nu zal ook Focus extra geld nodig hebben om met name hun tv-kanaal technisch vorm te geven. En ook het in de vrije ether brengen van het radiosignaal kost geld. Maar ze hebben al laten zien dat ze het kunnen.

Het is jammer dat beide omroepen niet konden samenwerken. Maar dat begrijp ik wel volkomen. Diverse vrijwilligers zijn al dan niet gedwongen overgestapt van RTV Zwolle FM naar RTV Focus. En zij hebben vast niet echt positieve beelden bij vooral het bestuur van hun oude omroep. Ik hoop wel dat de actieve vrijwilligers van RTV Zwolle FM echt welkom zijn bij RTV Focus. Zo blijft hun betrokkenheid bij het Zwolse behouden.

Ik snap dus volkomen dat er gekozen is voor RTV Focus al blijft het jammer dat RTV Zwolle FM (en dan vooral het bestuur daarvan) het zover heeft laten komen. Ik ben benieuwd hoe snel het CvdM de definitieve beslissing neemt. Voor zover ik daar iets over kan zeggen wil ik wel alle vrijwilligers van RTV Zwolle FM hartelijk danken voor hun inzet. Ik hoop ze nog vaak te horen of zien. En uiteraard wil ik RTV Focus van harte feliciteren met dit besluit van de gemeenteraad. Ik wens ze heel veel sterkte bij het verder vormgeven van de omroep.

Gepubliceerd 8-6-2020

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in