Gemeenteraad

Afgelopen maandag heeft verkenner Arie Slob zijn advies voor de nieuwe coalitie in Zwolle bekend gemaakt. En dat advies, mede gebaseerd op de meningen van de ChristenUnie en GroenLinks, bevatte toch wel een kleine verrassing voor mij. Dat D66 erbij zou komen, was niet geheel onverwacht. Maar dat als vierde partij het CDA is uitverkoren, had ik eigenlijk niet zien aankomen.

Al meteen na de verkiezingen had ik aangegeven te verwachten dat de VVD in het college zou blijven, vooral omdat de ChristenUnie zij het nipt de grootste was gebleven. Dat blijkt dus anders te zijn. Niet dat ik daar bezwaar tegen heb, maar blijkbaar was de wens van de ChristenUnie om de VVD te behouden kleiner dan ik dacht.

Dat voor het CDA gekozen is en niet bijvoorbeeld voor de PvdA is dan vast wel weer door de ChristenUnie veroorzaakt. Waarschijnlijk had GroenLinks een voorkeur voor de PvdA, maar dat zou (denk ik) voor de ChristenUnie iets teveel links zijn geweest. Dus werd het het CDA, waar GroenLinks overigens ongetwijfeld ook aardig mee kan leven.

Vanaf nu is de formatiefase van het nieuwe college bezig. De vier partijen schrijven eerst een opdracht voor de formateur. Waarschijnlijk wordt dat weer Arie Slob, die toch niets te doen heeft na zijn vertrek als onderwijsminister. En dan zal het niet al te lang duren voordat de ‘bordesfoto’ gemaakt kan worden.

Alle wethouders zijn al bekend, op die van het CDA na. Voor GroenLinks zullen dat weer Dorrit de Jong en Monique Schuttenbelt zijn. Bij de ChristenUnie maakt Ed Anker plaats voor Gerdien Rots. Michiel van Willigen blijft aan. En voor D66 is Paul Guldemond de kandidaat-wethouder. Voor Gerdien Rots betekent dat het verruilen van de gemeenteraadszetel voor een wethouderszetel. Voor haar in de plaats komt dan Klariska ten Napel in de raad.

Nu is dus alleen nog de vraag welke wethouder het CDA gaat leveren. Volgens Jan Nabers, de fractievoorzitter van het CDA in de Zwolse raad, is al gesproken met een potentiële kandidaat. Maar om wie het gaat wil hij niet zeggen. Ik kan wel wat gaan gokken (Alida Renkema van Oldenzaal naar Zwolle, Erik Dannenberg terug op zijn oude plek, Eddy van Hijum van provincie naar stad), maar laten we maar gewoon afwachten.

De formatie hoeft niet zo lang te duren. Hopelijk komt er ook geen volledig dichtgetimmerd akkoord, waardoor er weer een vier jaar durende patstelling is tussen coalitie en oppositie. Dat zorgde de afgelopen jaren af en toe wel voor wat onnodige wrijving. Of moet je dat politieke spelletjes noemen?

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in