Wild Thing, Angel of the Morning, I Can’t Let Go? Zegt dat wat? Ja uiteraard. Bekende songs. Wat minder bekend in Nederland, maar in Amerika ook beroemde nummers: He sits at your Table, Try (Just a Liitle Bit Harder), Lonely Is As Lonely Does, Son of a Rotten Gambler. En zo zou ik nog een tijdje door kunnen gaan. Iedereen kent die nummers, van de Troggs, Merrilee Rush, The Hollies, Willie Nelson, Janis Joplin, Emmylou Harris.  Maar wat is de overeenkomst? Al die nummers zijn geschreven door Chip Taylor. Chip wie? Chip Taylor.

Afgelopen woensdag trad Chip Taylor op in Zwolle. Samen met gitarist John Platania speelde hij veel nummers uit zijn carrière. Behoorlijk wat nummers, die ik bleek te kennen dus. Tot een week voor het concert wist ik helemaal niet, dat hij al die nummers geschreven had. Ik had eigenlijk in gedachten dat ik naar een beginnend Americana-artiest zou gaan. Pas toen ik bij de radio even op bezoek was bij Rob Dokter werd mij duidelijk dat Chip Taylor niet een beginner was, maar een zeer gearriveerd artiest en vooral liedschrijver. Rob maakt voor RTV ZOo diverse programma’s, maar zijn hart ligt bij Blues, Country en soortgelijke muziek, vooral uit Amerika.

Voor het concert wist ik inmiddels al wel, dat Wild Thing geschreven was door Chip Taylor, maar heel veel meer eigenlijk nog niet. Tijdens het concert kwamen daar de nodige bekende nummers bij, zoals Angel in the Morning. En inmiddels weet ik ook, dat Chip Taylor de mentor is van Kendell Carson, een nog vrij beginnend Americana-artieste, die ik een paar jaar geleden in Zwolle heb gezien. Ik heb eerder al een keer een verhaaltje over haar geschreven, maar dat is door allerlei aanpassingen op mijn site verdwenen.

Helaas was de zaal (de Dommerholtszaal) bij lange na niet gevuld. Ongeveer de helft van wat erfin kon, was aanwezig. Maar zoals altijd geldt: het gaat niet om wie er niet is, maar om wie er wel is. En voor al die mensen zetten Chip en John een prima show neer. Het waren voor een groot deel kenners, die dus niet zo onwetend waren als ik. Dat bleek wel uit de verzoeknummers aan het eind van het programma, die Chip Taylor voor een groot gedeelte al in tientallen jaren niet meer had gespeeld. En toch ging dat nog uitstekend.

Om de link met beroemde mensen trouwens nog wat groter te maken: John Platania blijkt in de oorspronkelijke band van Van Morrison te hebben gespeeld. En Chip Taylor heet in werkelijkheid James Wesley Voigt en is de broer van de wetenschapper Barry Voigt en de acteur Jon Voigt. En hij is de oom van Angelina Jolie. Maar dat terzijde.

Chip Taylor, inmiddels 73, vertelde het een en ander over zijn geschiedenis en koppelde daar de liedjes aan. Dat deed hij op een erg prettige en rustige manier. In totaal stond hij zo’n 2 ½ uur op het podium, maar geen moment verveelde het of werd het te lang. Of dat nu komt door mijn herseninfarct of doordat het gewoon goed was, weet ik niet, maar in tegenstelling tot vroeger heb ik geen moment op de klok gekeken hoe laat het was. Ik ga er maar vanuit, dat het dus goed was.

Dit was mijn derde voorstelling, die ik bezocht na mijn herseninfarct. Eerder ben ik naar een voorstelling van Christmas Carrol geweest in Washington en blijkbaar naar nog een andere voorstelling die ik niet meer weet. Dit theaterjaar volgen nog twee voorstellingen: de goede mens van Sezuan, een toneelstuk naar het in mijn ogen beste boek van Bertold Brecht, en Gerard van Maasakkers. In beide gevallen ga ik met mijn moeder. Naar Chip Taylor was ik alleen, maar zat uiteindelijk de hele avond naast Rob, aardig om een keer te zien en spreken buiten de radio.

Gepubliceerd 15-11-2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in