Eén keer in de twee weken komen we met een groepje mensen met NAH bij elkaar om onderwerpen te bespreken. Het gaat daarbij om mensen, die wat meer uitdaging zoeken. Het initiatief tot deze groep komt van InteraktContour, maar de bedoeling is, dat de groep uiteindelijk helemaal op zichzelf staat.

Voor de niet-kenners: NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel. De officiële uitleg van NAH is een aandoening in de hersenen, die na het vierde levensjaar is ontstaan en leidt tot een breuk in de levenslijn.  Zo heb ik zeven en een half jaar geleden een herseninfarct gehad, waardoor ik afgekeurd ben voor betaald werk (en nog enkele andere veranderingen, die ik hier nu niet noem). Wil je er wat meer over weten, kijk dan bijvoorbeeld eens hier.

NAH kan allerlei gevolgen hebben. Soms zichtbaar, soms onzichtbaar (zoals meestal bij mij). Maar dat wil niet zeggen, dat je geestelijk helemaal uitgeschakeld bent. Ook daar variëren de gevolgen van een bijna vegetatieve staat tot een gewoon gebruik van het gedeelte van de hersenen, dat de intelligentie bepaalt. En dat betekent dus ook, dat de informatiebehoefte op zijn minst gelijk kan blijven.

Organisaties als InteraktContour richten zich meestal in hun dagverblijven op ‘handactiviteiten’. Via groepsbijeenkomsten als schilderen, computerwerk, koken, sporten en dergelijke worden de cliënten beziggehouden. Maar sommige cliënten willen meer dan dat. En gelukkig is men bij InteraktContour bereid om daar ook wat voor te doen, al levert het hen (nog) geen geld op.

Bij navraag via begeleiders van InteraktContour en via contacten met andere mensen en organisaties werd duidelijk dat er inderdaad mensen waren die meer uitdaging zochten, mensen die meestal (maar lang niet altijd) ook hoger opgeleid waren. En dus startte er om te beginnen maar eens een overleg met die mensen om te kijken hoe zoiets geregeld kon worden.

Na die eerste verkennende gesprekken zijn nu de echte bijeenkomsten van start gegaan. Elke twee weken zijn er op twee dagen bijeenkomsten, zodat mensen die op het ene moment niet kunnen op de andere dag kunnen aanschuiven. Ik ga op de maandagmiddag naar zo’n bijeenkomst. De bedoeling is, dat we (dwz de deelnemers) zelf de onderwerpen bedenken en eventueel sprekers uitnodigen. Op termijn kunnen we ook denken aan bijeenkomsten op locatie. InteraktContour zorgt in ieder geval nu nog voor een locatie en één van de medewerkers helpt ook mee bij de organisatie.

Het aantal deelnemers mag nog wel wat groeien. Maar logisch, het begint net en moet nog vastigheid krijgen. De eerste twee bijeenkomsten boden wat dat betreft al wel een goede basis. De eerste keer spraken we met een gast over de media in Zwolle, en dan met name de rol van de lokale omroep (wie zou dat nou georganiseerd hebben?). De tweede keer, gistermiddag, was de coördinator van het hersenletselteam Overijssel aanwezig en spraken we daarover.

Ik zie de nodige kansen en mogelijkheden om die bijeenkomsten mee te vullen. Samen met twee andere deelnemers ga ik daar de komende tijd verder aan werken. Alleen al wat dat betreft is het een goede activiteit. Je maakt niet alleen kennis met andere met NAH, je wisselt de nodige informatie uit en leert sommigen steeds beter kennen. Ik zal er de komende tijd dus ook vast meer over melden. En wil je er meer over weten, laat het mij weten via de contact-optie op mijn website.


Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto's

Agenda

22 feb 2020 19:45 - 21:30
AZ - PEC Zwolle
29 feb 2020 19:45 - 21:30
PEC Zwolle - Vitesse
06 mrt 2020 20:00 - 21:45
Fortuna Sittard - PEC Zwolle
14 mrt 2020 19:45 - 21:30
PEC Zwolle - Heracles Almelo
21 mrt 2020 19:45 - 21:30
PEC Zwolle - VVV-Venlo
05 apr 2020 14:30 - 16:15
Ajax - PEC Zwolle