Zwolle, 17 juni 2019 - Op deze pagina’s verschijnt de komende tijd mijn autobiografie. Met behulp van foto’s en een enkel filmpje ga ik mijn geheugen leegzuigen. Al struinend door die foto’s komen er de nodige herinneringen boven, die ik toch eens wil vastleggen. Daarbij word ik ook geholpen door anderen. Veel foto’s heb ik met mijn moeder bekeken om namen en soms andere details te weten te komen. En daar ga ik de komende tijd ook mee door.

Op de verjaardag van Annewyke heb ik er ook met anderen over gesproken en veel aanmoediging gekregen om dit te gaan doen. Zo heeft Han bijvoorbeeld aangegeven mij het nodige te zullen sturen. Hij is een volleerd genealoog die van vier families, waaronder de familie Appels, niet alleen veel feiten heeft vastgelegd maar ook de nodige artikelen en boeken heeft gescoord. Nu wil ik niet slechts een feitelijk overzicht geven. Ik wil er mijn eigen subjectieve waarneming in leggen, een persoonlijke geschiedschrijving maken. Maar feitelijke onderbouwing en wat meer inzicht in mijn voorouders helpt zeker.

En vooral Erik maar ook mijn andere broers en zussen zullen een rol spelen, al was het maar in het herkennen van gezichten. Ik ben nooit goed geweest in het onthouden van namen, dus een beetje hulp kan geen kwaad. En vast zullen anderen ook wel hulp kunnen en willen bieden. Reacties ontvang ik dan ook graag. Aanvullingen, verbeteringen, eigen verhalen, alles is welkom. Ik pas graag aan en voeg toe.

Dit document zal een levend document zijn. Ik begin weliswaar bij mijn geboorte, maar verwacht niet dat ik meteen al compleet zal zijn. Al schrijvende en pratende komen er ongetwijfeld veel andere herinneringen boven die ik dan weer zal verwerken in de tekst. Op een aparte pagina probeer ik bij te houden wat ik steeds toevoeg en/of verander. Zo moet het voor een ieder lukken om het verhaal bij te houden.

Waarom ga ik dit doen? Niet echt omdat ik vind, dat ik zo’n bijzonder leven heb (gehad) dat het meer dan waard is om te vertellen. Wat dat betreft ben ik meer een dertien in het dozijn-type. Maar wellicht maak ik mezelf zo kleiner dan ik ben. Lees het verhaal maar, dan kom je er zelf achter.

Er zijn verschillende redenen waarom ik mijn verhaal wil opschrijven. Om te beginnen ben ik tegenwoordig nogal met foto’s (en film) bezig. Ik heb dan ook onder andere een fotobewerkingsprogramma aangeschaft (Paint Shop Pro), waarmee ik van alles met foto’s kan doen. Dat kan met nieuw gemaakte foto’s, maar ook met oudere foto’s. En zeker die oudere foto’s zijn alleen op fotopapier afgedrukt en voor een deel zelfs niet in albums opgenomen. Hoogste tijd om daar wat aan te doen.

Al eerder heb ik wel eens wat gebeurtenissen uit mijn verleden beschreven en ook in mijn blog op de website heb ik het verleden er wel eens bijgehaald. Maar een volledige beschrijving ontbreekt nog. Hopelijk lukt het nu dus om een vrij volledig verhaal te schrijven.

En dan, het is helaas onvermijdelijk dit ook te noemen, de vorige generatie wordt steeds kleiner. En ook al gaat het nog prima met mijn moeder, ze is ook alweer 86. Wil ik haar geheugen en dat van anderen uit haar generatie benutten, dan moet ik er niet te lang mee wachten. Uiteraard hoop (en verwacht) ik dat ze nog lang bij ons blijft en dat ik ook nog vaak bij haar kan eten, maar tot wanneer moet je wachten met nog een keer allerlei gegevens na te vragen?

Dit verhaal komt in ieder geval voorlopig op mijn website. Misschien vind ik nog wel eens een beter platform, maar voorlopig moet ik goed uit de voeten kunnen op deze site. Alle foto’s die ik scan, zet ik in een aparte foto-map en probeer daar ook de nodige informatie bij te zetten. Een deel van die foto’s is straks ook te zien in het verhaal. Al doende komen er steeds meer foto’s bij. Ik verwacht dat samen met het schrijven van het verhaal ik steeds meer foto’s zal digitaliseren. Alleen het ene doen of het andere werkt niet goed. Samen kan ik wel de voortgang vasthouden, verwacht ik.

Veel leesplezier.


Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto's

Agenda

Geen evenementen