Gisteravond zag ik toevallig op Nederland 2 de 3e aflevering van Iedereen Journalist. Dat programma gaat over de toekomst van de journalistiek, met ook een terugblik op het verleden. Maar de belangrijkste boodschap is eigenlijk dat de traditionele journalistiek plaats moet maken voor nieuwe journalistiek, waarbij vooral het internet een grote rol speelt.

Er waren gesprekken met vele ervaringsdeskundigen en beelden van nieuwe initiatieven. Het was een zeer interessante aflevering, die mij wel aan het denken zette. Hoe doen we het bij RTV ZOo? Zijn we daar al met nieuwe journalistiek bezig of nog erg traditioneel? Wat zou er moeten veranderen? In ieder geval heb ik meteen de eerste aflevering gekeken via Uitzending Gemist. De tweede moet nog.

Mijn eerste gedachte is, dat het bij RTV ZOo nog erg traditioneel is. Er wordt wel gebruik gemaakt van alle platforms, dus radio, internet, kabelkrant en sinds kort ook televisie (bewegende beelden). Maar hoe dat wordt gebruikt: eigenlijk allemaal helemaal los van elkaar. Ik geef wel eens persberichten door aan de radio- en televisieredacteuren, maar daar blijft het bij. Het wordt gewaardeerd, maar er wordt niks samen mee gedaan (ook mijn fout uiteraard).

Je zou zeggen, dat er veel meer mogelijk is. Radio-interviews kunnen op de website geplaatst worden bij nieuwsberichten, net als televisieopnames. De vraag is ook, wat uiteindelijk het centrale platform van de lokale omroep zou moeten zijn. Is dat zoals vroeger nog de radio, of zou dat langzamerhand moeten verschuiven naar internet, met alle mogelijkheden die dat biedt.

Ja, je kunt via de website de radio luisteren, maar dat is natuurlijk niet wat de nieuwe journalistiek inhoudt. Er zou veel meer samen gedaan moeten worden. En trouwens: de titel Iedereen Journalist geeft ook al een verandering aan. Je kunt wellicht zeggen, dat dat bij RTV ZOo in de praktijk gebracht wordt. Iedereen is welkom om mee te werken (als vrijwilliger uiteraard). Maar ook daar valt nog veel te verbeteren. Op de website en kabelkrant plaatsen we tot nu toe bijna alleen maar persberichten die binnenkomen. En reacties daarop zijn onmogelijk. We proberen wel eens om foto’s te krijgen uit de samenleving (zoals dat zo mooi heet), maar daar blijft het bij.

Ik moet toch maar eens wat gedachten over een moderner RTV ZOo op papier gaan zetten. Volgens mij is er genoeg te verbeteren, hoe goed het nu hier en daar ook al gaat. Het zal voor mij lastig zijn om dat ook in de praktijk te brengen, gezien mijn fysieke en psychische mogelijkheden. En hoe snel het gaat is ook de vraag. Maar samen met de anderen bij RTV ZOo moeten we toch een eind kunnen komen in een vernieuwing van de opzet. Als ik een nieuw of vernieuwend denken in deze richting kan opstarten ben ik al tevreden.

Gepubliceerd 30-7-2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in