Zaterdag ben ik begonnen met hardlopen. Ik wil wat meer (actief) in beweging komen om mijn gewicht onder controle te kunnen houden. Na toestemming van de huisarts is het nu dus echt van start gegaan.

Ik heb een schema van internet gehaald, dat ertoe zou moeten leiden, dat ik over 12 weken drie kwartier kan hardlopen met tussendoor een wandelpauze van 5 minuten. Daar moet ik nu nog niet aan denken. Het begint gelukkig rustig aan. De eerste twee keer hoefde ik slechts 4 keer 2 minuten te lopen afgewisseld met steeds 2 minuten wandelen. Alhoewel ‘slechts’… Het is wennen om weer te gaan hardlopen. Ik heb het volgehouden, maar echt soepel ging het nog niet. Ik voel mijn spieren in de benen ook wel. Het is echter echt een schema voor beginners dus volhouden!

Ik moet drie keer per week hardlopen om het schema te halen. Dat loopt uiteraard langzaam op naar het einde van 45 minuten hardlopen. Voorlopig is het nog een paar keer 2 a 3 minuten. Die drie keer per week staan op mijn schema, op zaterdag, maandag en donderdag. Indien nodig kan ik eventueel een week herhalen, maar de bedoeling is toch wel om het schema vast te houden.

De ervaring uit het verleden leert, dat er vast nog wel momenten komen, dat het lastig is om te starten. Maar mijn ervaring vanmorgen geeft wel vertrouwen. Ondanks de spierpijn van zaterdag ben ik gaan lopen en heb het ook volgehouden. Het feit, dat het op het schema staat, motiveert ook om te gaan lopen. Het is ‘gewoon’ een onderdeel van mijn activiteiten.

Mijn mobiele telefoon gaat steeds mee om de tijd bij te houden. Het is nog even zoeken wat de beste manier is, maar vanmorgen had ik de tijd op 16 minuten gezet en liet dat aflopen. Dat lijkt goed te gaan en is in ieder geval beter dan zaterdag, toen ik het elke twee minuten opnieuw startte. Of het echter handig is om de telefoon de hele tijd in de hand te houden, is nog even afwachten.

Iets waar ik ook aan moet wennen, is het ademen tijdens het lopen. Dat is toch wel belangrijk voor het volhouden lijkt me. En de snelheid is ook een vraag. De eerste twee keer begon ik waarschijnlijk wat te hard, waardoor de energie ook vlot weg gaat. Maar de volhouder zal op deze punten vast verbetering zien. Ik zal in volgende verhaaltjes nog wel verder ingaan op mijn ervaringen met het hardlopen.

Gepubliceerd 26-5-2014

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in