Deze week is de boel ontploft bij RTV ZOo. Al langer wist ik dat er grote problemen waren in de relatie tussen eindredactie en bestuur, maar afgelopen dinsdag is het zo uit de hand gelopen dat de hele eindredactie door het bestuur is weggestuurd. Enkele mensen hebben tegen mij gezegd dat ik dus net op tijd weg ben gegaan. Zo ervaar ik het niet, al kan ik er wel van een grotere afstand en vrij neutraal naar kijken.

Het verbaast mij niet dat het tot een uitbarsting is gekomen. Ook in mijn tijd bij RTV ZOo functioneerde het bestuur in mijn ogen al vaak slecht of niet. Het bleek erg moeilijk om met bestuursleden te praten en reacties op mails met vragen bleven vaak lang uit of kwamen helemaal niet. Ondanks de komst van een nieuwe voorzitter (of misschien wel mede dankzij) is dat niet beter geworden, alleen maar slechter. Ik heb begrepen dat de communicatie nog steeds erg moeizaam liep en dat af en toe ook verslagen door het bestuur van gesprekken die er wel waren, er anders uitzagen dan de betreffende eindredacteuren die gesprekken hadden ervaren. Daarnaast zijn er ook nog andere dingen gebeurd die de relatie tussen bestuur en eindredactie geen goed deden, zo begreep ik uit gesprekken die ik de laatste tijd met enkele eindredacteuren heb gehad.

Ik moet er natuurlijk bij zeggen, dat ik al een paar maanden niet meer rondloop bij RTV ZOo. Mijn visie zal dus vast wel wat gekleurd zijn, mede omdat ik slechts de ervaringen van eindredacteuren heb gehoord. Maar in de jaren dat ik wel bij RTV ZOo actief was, waarvan een tijd ook als een eindredacteur, heb ik geen afwijkend beeld meegemaakt. Ik vind de visie van de eindredactie dan ook erg betrouwbaar.

Het is om verschillende redenen jammer dat het bestuur de hele eindredactie heeft ‘ontslagen’. Ten eerste zullen de volgers van RTV ZOo daar veel van merken. Er is weinig tot geen nieuws te lezen op de website en de kabelkrant en ook Focus op Zwolle zal vrijwel zeker voorlopig (en misschien wel langer) niet uitgezonden worden. Ook zijn diverse andere programma’s met onmiddellijke ingang gesneuveld, mede door medewerkers die zich solidair hebben verklaard met de eindredactie en ook gestopt zijn.

Ook de medewerkers die wel actief blijven, zullen de gevolgen merken, als was het maar waar het gaat om het openen en sluiten van de studio op momenten dat de school waarin de studio zit gesloten is. Ook de aansturing van de diverse onderdelen valt weg en zal weer helemaal opnieuw opgebouwd moeten worden. De vraag is natuurlijk wie dat gaat doen en hoe lang het gaat duren.

Dan is er nog de ontwikkeling tot een streekomroep, een naar mijn idee goede ontwikkeling die de toekomst voor RTV ZOo en andere lokale omroepen in de regio beter zou maken. Enkele eindredactieleden waren druk bezig om samen met die andere omroepen te starten met gezamenlijke programma’s die (naar ik meen) vanaf oktober zouden starten. Ik vraag mij af of dat nu nog steeds kan gebeuren.

Inmiddels is het gebeuren ook in de krant gekomen, al heeft het een hele tijd geduurd voordat het daar doordrong. Begin augustus was er door de eindredactie al uitgebreide informatie naar de politiek gestuurd, die ook werd doorgestuurd door de griffie aan alle fracties. Maar pas afgelopen weekeinde sijpelde het door naar een verslaggever van de Stentor. In ieder geval de eindredactie wilde dat eigenlijk zo lang mogelijk voorkomen en ook werd, vanwege de afspraak die men had met het bestuur om dinsdag te overleggen over de situatie, in het begin van de week nog weinig gezegd tegen de Stentor. Inmiddels heb ik begrepen dat er morgen (zaterdag) in de Stentor een uitgebreid verhaal zal komen waarvoor onder andere alle fracties in de gemeenteraad is verzocht hun standpunten door te geven.

RTV ZOo heeft nog enkele jaren de licentie voor een lokale omroep in Zwolle in handen. Maar dan moeten ze zich wel aan de voorwaarden daarvoor houden. Er zal snel wat moeten gebeuren om dat weer in orde te krijgen. Tenzij het bestuur daar al met andere partijen afspraken over heeft gemaakt, zal het moeilijk worden om opnieuw voldoende mensen te trekken die RTV ZOo tot bloei kunnen brengen.

En vooral hoop ik, dat bij het bekijken wat er gebeurd is met alle partijen gesproken wordt. Dus niet alleen met het bestuur, zoals de Zwolse wethouder tot nu toe lijkt te hebben gedaan. Voor een mediator is het vrijwel zeker te laat, maar een goede beoordeling van wat er gebeurd is, is belangrijk voor de toekomst van de lokale omroep.

Gepubliceerd 8-9-2017

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in