lake on between snowy mountain
Photo by eberhard grossgasteiger on Pexels.com

Gisteren heb ik weer eens naar Frozen en Frozen II gekeken. Weer eens, want dat gebeurt minstens één keer per jaar. Volgens mij eigenlijk wel vaker zelfs. Ik vind het hele mooie films van het Disney-imperium, dat zal wel duidelijk zijn. Het verhaal is fraai, en ook de liedjes erin zijn passend en prima beluisterbaar.

Voor de enkeling die het niet kent: Frozen gaat over twee zussen, de prinsessen Elsa en Anna, waarvan Elsa de gave heeft om van alles met sneeuw en ijs te doen. Dat lijkt eerst heel leuk, maar blijkt toch wat minder te zijn zolang ze het niet onder controle heeft. En die controle heeft ze pas aan het eind van deel 1, als ze zich realiseert dat het vooral de liefde is voor de ander (dus niet per se voor 1 persoon), die de boel onder controle houdt.

Anna speelt een sleutelrol, alhoewel zij eerst vooral het onnozele zustertje van Elsa lijkt te zijn. Maar zij offert zich uiteindelijk op om Elsa tot het inzicht te laten komen. En dat blijkt (gelukkig, want anders zou er ook geen deel 2 zijn gekomen) ook voor Anna de redding te zijn. En in deel 2 gaat het vooral om waar die gave van Elsa vandaan kwam en hoe ze na veel ontberingen een oplossing vinden. Ook hierin speelt Anna de rol van de uiteindelijke oplosser.

Ik denk dat het vooral de boodschap van het verhaal is, dat de liefde voor de ander belangrijk is, die mij erg aanspreekt. En nogmaals, dan gaat het niet om de liefde voor één persoon, maar om de naastenliefde. Heb uw naaste lief gelijk uzelf, ik heb het nog geschreven in mijn vorige stukje over Jesus Christ Superstar en de Matthäus Passion. Niet religieus, maar wel een belangrijk uitgangspunt van mijn leven.

Het maakt niet uit welke huidskleur iemand heeft, wel geloof hij of zij (of het) aanhangt, welk geslacht hij/zij/het heeft, welke seksuele voorkeur iemand heeft, zolang je hem/haar/het de ruimte geeft en serieus neemt, is het goed. Je zou mogen hopen dat mensen als Poetin ook zo in het leven stonden, dan zou het samenleven een stuk makkelijker zijn. En niet alleen Poetin, ook een Baudet of Wilders, de aanhangers van Bin Laden, de partijleiders in Amerika, fanatieke moslims, joden, christenen etc. en ga zo maar door.

En zo wordt het een ander stukje dan ik eerst in gedachten had. Eigenlijk meer naar aanleiding van Frozen dan over Frozen. Toch is er ook over Frozen nog meer dan voldoende te zeggen. Onder andere over de verhaallijn, de lange weg naar vervolmaking van de film, de stemacteurs, en ga zo maar door. Er is ook wel een aardige documentaireserie gemaakt over de ontwikkeling van Frozen, die ook op Disney+ staat. Die ga ik ook maar weer eens kijken. Misschien vertel ik dan later daar nog wat over.

En over Disney zelf natuurlijk, daar raak je ook niet echt over uitgepraat. Laatst wees Hilko mij op een rechtstreeks verslag van een bijeenkomst bij of in Parijs, waar zo’n 8 imagineers (de Disney-term voor ontwikkelaars) vertelden over het ontstaan en de geschiedenis van Disneyland Parijs. Die heb ik ook gekeken en vond dat interessant. En het gaf mij ook weer het gevoel toch maar weer eens naar Disneyland Parijs te gaan om de boel eens te bekijken en vooral ervaren. En wat mooi was: er werd een nieuw parkonderdeel aangekondigd over… Frozen!

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in