Onder het genot van muziek van Gerard van Maasakkers maar weer een stukje schrijven voor op de website. Deze keer gaat het grotendeels over RTV ZOo, zoals ik vorige week al beloofd had. Gisteravond hadden we de nieuwjaarsreceptie en daar zijn weer enkele plannen ontvouwd voor dit jaar. Deels wist ik die al, als (tot voor kort) nog lid van de eindredactie, maar er was ook nog iets nieuws wat mij wel positief stemde.

Maar eerst dus over de al bekende zaken: Vanaf 1 maart gaan we over naar een horizontale programmering overdag. Dat wil niet zeggen dat we meteen al de hele dag gepresenteerde programma’s hebben, maar al wel vanaf 15.00 uur. Elke werkdag is er dan tussen 15.00 en 17.00 uur een programma met wat nieuws en vooral muziek. En Focus op Zwolle, nu van 17.00 tot 18.00, gaat dan uitzenden van 17.00 tot 19.00 uur. In dat programma staat het nieuws centraal. De bedoeling is dan om op termijn dat verder uit te breiden naar 7.00 uur in de ochtend.

Maar in ieder geval is er vanaf 1 maart dus al vanaf 15.00 uur gelegenheid om aandacht te besteden aan activiteiten die in Zwolle plaatsvinden. Een goede zaak lijkt mij. Er is meer dan genoeg te doen en beleven in Zwolle en dus zie ik geen problemen om ook die uren te vullen. In de komende anderhalve maand wordt dit allemaal verder ingevuld, maar de tijden staan al wel vast.

Dat betekent overigens wel, dat enkele programma’s, die nu vanaf 18.00 uur gepland staan, verplaatst moeten worden. Op enkele dagen is dat vrij makkelijk, maar op andere dagen vergt het wat meer denk- en overlegwerk. Ook daar worden de komende anderhalve maand voor gebruikt.

Maar ook in de nu nog niet door gepresenteerde programma’s gevulde tijd gaat een en ander veranderen. Er wordt hard gewerkt aan het bijwerken van de muziekcollectie van RTV ZOo. Sinds kort zijn we aangesloten bij een leverancier van de meeste recent uitgebrachte muziek. Daar moet dan nog wel van alles mee gebeuren voordat het op de radio kan komen (je wilt onder andere niet alles overdag uitzenden), maar dat loopt nu ook.

In zijn toespraak (alhoewel, er was veel ruimte voor medewerkers om te reageren, dus af en toe was het meer een discussie) ging de voorzitter ook nog in op wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is. Met name de verhuizing heeft veel tijd en energie gekost. Maar bijna iedereen ziet onze huidige plek als een verbetering ten opzichte van de oude studio. Er is veel meer leven (voor mijzelf uiteraard niet altijd prettig), de mogelijkheden zijn groter (tot nu toe vooral blijkend uit het regelmatige gebruik van het Landstede theater), het aantal vrijwilligers neemt mede door de betere zichtbaarheid weer en toe, en ga zo maar door. Het bestuur is ook enige tijd druk geweest met de verlenging van de uitzendlicentie. Dat koste meer werk dan eerst wellicht gedacht omdat er een kaper op de kust was. Maar het is goed afgelopen en we kunnen nu nog ruim vier jaar doorgaan met de huidige licentie.

Ook is er, niet altijd met evenveel succes, gewerkt aan een sterkere samenwerking met lokale omroepen in de omgeving. Met name op bestuurlijk niveau bleek dit niet helemaal goed te lopen. Maar daar kwam een verrassende en voor mij nieuwe melding. Vanuit de landelijke vertegenwoordigingen van lokale omroepen wordt een nieuwe wetgeving voorbereid, waardoor er straks veel minder lokale omroepen zijn en daarvoor in de plaats streekomroepen gevormd worden. De streek om Zwolle wordt gezien als een interessante proeftuin daarvoor en daarom zijn nog maar zeer kort geleden de omroepen, waaronder dus RTV ZOo, benaderd om te gaan werken aan een proef. Gelukkig hebben zowel het bestuur van RTV ZOo als van de andere omroepen positief daarop gereageerd. Met een beetje goede wil van alle kanten kan dus de streekomroep weer uit de modder getrokken worden. Een groot voordeel ten opzichte van de situatie tot nu toe is dat er een onafhankelijke leiding komt aan de nieuwe gesprekken. We zullen eens zien wat dit oplevert, maar ik vind het wel een positieve ontwikkeling.

En zo valt er nog meer te vertellen over de ontwikkelingen bij RTV ZOo, maar dat komt later wel weer. Onder andere de tv-poot is in dit verhaal helemaal niet aan de orde gekomen, terwijl ook daar ontwikkelingen zijn. Maar er moet ook wat overblijven voor verdere verhalen.

Gepubliceerd 15-1-2015

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in