Afgelopen woensdag was het Europatag in Lünen. Patrick en ik waren daarbij aanwezig. We konden gehoor geven aan een uitnodiging die de Grünen aan GroenLinks hadden gestuurd. Een paar jaar eerder zijn we er met een grote groep Zwolse GroenLinksers geweest en hebben we de Grünen in Zwolle ontvangen. In Lünen konden we de naamgeving van de Europaplatz (het Europaplein) en een discussieavond van de Grünen over de toekomst van Europa meemaken.

De anderen konden niet op deze uitnodiging ingaan, o.a. vanwege vakantie of werk. Maar Patrick en ik wilden wel. En helemaal fijn was, dat Patrick ook wel wilde rijden, dus kon ik ook echt zonder al te veel moeite mee. Uiteraard had ik geprobeerd enigszins uitgerust op pad te gaan, omdat het een vol geprogrammeerde middag/avond zou worden.

Lünen is niet zomaar een stad in Duitsland. Het is al sinds 1963 partnerstad van Zwolle. Helaas is het zo dat de relatie de laatste jaren vrij eenzijdig is geweest. Vanuit Zwolle is er weinig aandacht. Alleen de brandweer heeft blijkbaar nog regelmatig contact en GroenLinks probeert het partnerschap enigszins levendig te houden. Ik hoop wel, dat na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de relatie weer wat versterkt kan worden, maar daarover later nog wat meer.

Tegen twee uur kwamen we in Lünen aan, waar we bij Silke thuis werden verwacht. Silke beheert het bureau van de Grünen in Lünen en had ook de contacten met Nederland gedaan. Je zou het niet zo snel verwachten, maar het was een fraai huis met een flinke tuin, heel dicht bij het centrum en het station van Lünen. Voor de duidelijkheid: ze huren een deel van het huis. Daar kwamen ook nog andere leden van de Grünen, leden die we van een paar jaar geleden ook al kenden. We hebben gezellig wat gegeten en gekletst.

Iets na half vier was het tijd om Sven Giegold van het station op te halen. Giegold is Europarlementariër van de Grünen en was door de Grünen uitgenodigd om de naamgeving van de Europaplatz bij te wonen en een inleiding te geven tijdens de discussieavond. Met hem liepen we langs de Lippe naar het plein naast het stadhuis, dat de naam Europaplatz zou krijgen. Daar was het al een drukte van belang. Onder andere waren er allerlei stoelen, versierd door leerlingen van negen scholen. Die stoelen waren versierd met typische dingen van alle landen van Europa. En typisch was het inderdaad, zoals ook op de foto’s gezien kan worden. Troost is dan altijd dat Nederlandse scholieren ook van die vooroordelen zouden gebruiken bij het versieren van ‘landenstoelen’.

Twee middelbare scholen zorgden voor wat andere activiteiten. Het Freiherr vom Stein Gymnasium had een orkest afgevaardigd, de Gesammtschule een koor van studenten. En natuurlijk waren er de nodige toespraken. Van de burgemeester, van twee leden van het Europees parlement en van de mensen achter de stoelenactie.

De naam van het plein kwam op een bord te staan, waarop ook de zes partnersteden van Lünen stonden met de jaartallen van het begin. Zwolle stond als eerste partnerstad (sinds 1963) dus bovenaan. Wat mij betreft een goede reden om weer eens te kijken of het partnerschap ook van officiële Zwolse zijde weer nieuw leven ingeblazen kan worden.

Met veel mensen gingen we de stoelen naar een kerk brengen, waar ze nog twee weken staan voordat ze verkocht worden. En daar heb ik de burgemeester van Lünen, Jürgen Kleine-Frauns, nog even aangesproken. Dat bleek een goede keuze. Niet alleen sprak hij Nederlands (hij heeft in Nijmegen gestudeerd), ook vertelde hij dat hij zo’n jaar geleden nog met een groep fietsers in Zwolle was geweest en ook onze burgemeester daar had ontmoet. Die had hem gezegd dat na de gemeenteraadsverkiezingen mogelijk weer meer mogelijkheden zouden komen voor het partnerschap. Tel daarbij op de overwinning van GroenLinks bij de verkiezingen en het verwachte aftreden van de burgemeester over een jaar (het lijkt eerlijk gezegd niet de favoriete hobby van de burgemeester) en er zijn weer kansen.

Na een korte wandeling en etenspauze begon de discussieavond. Patrick en ik kregen daarin als afgevaardigden uit Nederland ruime aandacht, zowel van de Lünenaren als van Sven Giegold. De inleiding van hem was, overigens net als zijn toespraak op de Europaplatz, stevig en duidelijk. Hij liep allerlei zaken rondom Europa langs, gaf de problemen duidelijk aan en probeerde ook zoveel mogelijk oplossingen te geven. Als er allemaal van zulke bevlogen mensen rond zouden lopen in en rond het parlement, dan zou het heel goed gaan met Europa. Helaas zijn er ook (te veel) anderen, die het Europese ideaal niet delen. Ik moest overigens ook regelmatig aan de ontstaansgeschiedenis van de USA denken. Volgens mij hebben die een aantal van de problemen waar nu de EG mee worstelt, ook meegemaakt (al waren er natuurlijk ook zat afwijkingen (denk alleen al aan de gezamenlijke taal en het nog onontgonnen westen).

Na diverse vragen en opmerkingen en evenzovele reacties werd de discussieavond gesloten en hebben we nog even op het terras ontspannen gesproken en toen was het tijd voor Patrick en mij om weer naar Zwolle te gaan. Rond kwart voor één was ik weer thuis. Gelukkig was de donderdag erna een vrije dag en kon ik rustig ontspannen en flink slapen. Maar het was de moeite waard. Het was gezellig, leerzaam, nuttig en ga zo maar door. En het was ook goed om vier uur lang met Patrick over van alles te kunnen praten.

Nu maar eens kijken of we het partnerschap via GroenLinks en wellicht andere mensen en groepen nieuw leven in kunnen blazen.

Gepubliceerd 10-5-2018

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in