Vorige week was ik een middag naar Nijmegen. Niet alleen uiteraard, maar met Charlotte, Hilko en Martijn Polak. Die achternaam hoort er (nog) bij, want er zijn diverse Martijnen die ik ken. Maar die naam maakt ook al duidelijker waarvoor we naar Nijmegen gingen. Annewyke had iets te vieren. Ze kreeg haar bachelor-bul.

Inderdaad, Annewyke heeft de eerste drie jaar van de opleiding er alweer opzitten. Met mooie cijfers kon zij haar diploma in ontvangst nemen, net als 60 andere studenten overigens. Het geheel gebeurde in een collegezaal van de universiteit, waar de voorzitter van de examencommissie een praatje hield en alle geslaagden naar voren konden komen. Annewyke was al als tweede aan de beurt, maar dat wilde niet zeggen, dat we daarna nog erg lang moesten wachten. Het ging erg vlot en de voorzitter, die de namen noemde van de kandidaten, maakte er voor iedereen een goed moment van. De hele ceremonie duurde ruim een uur, dus dat was te overzien.

Na afloop van de buluitreiking togen we met z’n allen naar het restaurant waar we wat zouden eten. Dat lag aan de Waalkade en was vrij gemakkelijk te vinden. Maar ja, wat wil je ook met een dochter die er vlakbij woont. Het was wel even uitzoeken wat we zouden eten, want er was een aparte manier bedacht om het menu samen te stellen. Maar het was lekker, dus prima zo.

En toen was het alweer tijd om richting Zwolle te vertrekken, deze keer met ook Annewyke. Zij wilde een nachtje in Zwolle blijven en dat kon, omdat ze de volgende dag pas laat weer in Nijmegen moest zijn. Want ja, de opleiding gaat gewoon door. Alhoewel, de ‘vakantie’ tussen het eind van de bachelor in juni en het begin van de coschappen-periode eind oktober was een behoorlijke tijd. Maar de coschappen zijn al begonnen en de buluitreiking was gepland tijdens de eerste fase daarvan.

Die eerste fase beslaat vier weken en is meer een introductie op de coschappen. Alles vindt plaats op de universiteit zelf, maar er zitten wel de nodige praktische onderdelen en ook hele korte stages (van een halve dag of zo) tussen in het ziekenhuis. Deze periode wordt afgerond met een meer praktisch gericht tentamen, bestaande uit 10 stations, waar de kandidaat steeds weer iets anders moet doen. Naar ik begrepen heb, waren slechts 2 stations schriftelijk. Annewyke heeft deze toets vandaag gedaan en denkt dat het wel goed gegaan is. Ze weet het natuurlijk niet zeker, want ‘je weet nooit’. Gelukkig heeft haar mentor gisteren nog gezegd, dat onzekere artsen vaak de beste artsen zijn.  En daar ben ik het wel mee eens. Natuurlijk moet je dat niet teveel aan de patiënt laten merken, maar dat is ook weer wat anders. Om de een of andere reden moet ik nu trouwens aan dokter House denken, die altijd heel zeker overkomt naar anderen, maar toch voortdurend diagnoses bijstelt en volgens mij eigenlijk dus ook erg onzeker is (en mede daarom interessant voor een tv-serie). En inderdaad, hij weet uiteindelijk altijd het probleem op te lossen.

Morgen heeft ze nog een korte voorlichtingsbijeenkomst en dan is het weer twee weken uitrusten voordat ze nog twee weken coschappen loopt op het Radboud Ziekenhuis. En daarna start de periode van acht weken in Arnhem, waar ze coschappen loopt op een algemene afdeling. Die twee weken zie ik haar ook niet zo vaak, want ze woont in Zwolle tegenwoordig eigenlijk vooral bij Martijn (voor de nog onwetenden: nu is het dus duidelijk, dat is haar vriend).

En zo gaat het maar voort met de opleiding en de ontwikkeling tot arts. De coschappenperiode duurt ook weer drie jaar en daarna is Annewyke pas basisarts. De specialisatie begint dan pas. Maar als het goed is weet ze dan beter ook welke richting ze precies op gaat. Nu heeft ze al wel bepaalde gedachten, maar echt duidelijk is het niet.

Gepubliceerd 21-11-2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in