Zonet heb ik toch maar eens Spotify geïnstalleerd op de computer. Dat is gebeurd met dank aan mijn moeder. Zonder haar zou ik het niet gedaan hebben.

Mijn moeder heeft sinds kort een nieuw abonnement bij KPN en daar hoort ook het Premium-pakket van Spotify bij. Ze is erg goed met computerspullen, maar regelmatig moet ik toch nog wat in orde maken omdat iets niet duidelijk is. En dat was met Spotify ook het geval. Gelukkig lukte het mij wel om het te installeren. Probleem was, dat mijn  moeder dacht een nieuw account aan te moeten maken, terwijl ze in het verleden al een gratis account had. Dat werkt dus niet. En dan was het nog even zoeken naar de juiste inlogmogelijkheid, maar toen bleek dat dat via Facebook liep, was dat ook opgelost.

Uiteraard kon ik het niet laten om rustig het een en ander te proberen. Allerlei artiesten werden door mij opgezocht en ook via muzieknummers kwam ik verder in de krochten van Spotify. Zeker toen de computer aan boxen was gekoppeld, klonk het erg fraai. En er blijkt veel muziek op Spotify te vinden te zijn. Maar het kost wel wat tijd om Spotify beter te leren kennen.

Je kunt op allerlei manieren muziek vinden. Wat ik wel interessant vind, is de mogelijkheid om ‘vergelijkbare’ artiesten te vinden. Dat brengt je ook weer op artiesten waar je niet meteen aan denkt. En ook blijkt het mogelijk om ‘radiostations’ te maken rond een bepaald nummer. Spotify bepaalt dan zelf welke nummers gespeeld worden. Zo luister ik nu naar een radiostation rond het nummer Hallelujah van Leonard Cohen. Net kwam Miriam Makeba langs en nu speelt Supertramp ‘Dreamer’. Ik ben benieuwd wat het volgende is. Zo wordt Spotify ook een nieuwe bron van muziek.

Het hangt er vanaf, welk nummer je als startpunt neemt, of er veel of weinig ‘onbekende’ muziek komt. Bij Hallelujah is het (tot nu toe) vooral muziek die ik al had , zoals Supertramp, Abba, R.E.M. Miriam Makeba had ik misschien ook wel, maar dat weet ik niet zeker. Bij andere muziek komt veel meer onbekend werk langs. Als ik bijvoorbeeld Snow van de Red Hot Chili Peppers als startpunt neem, is er veelal voor mij onbekende muziek te beluisteren. Daar zit mooie muziek bij, maar ook muziek die ik snel oversla. Muziek blijft tenslotte een subjectieve bezigheid.

Helaas (hoewel??) is niet alles te vinden op Spotify. Zo zocht ik naar kerstmuziek van Ivan Rebroff en Rudolph Schock. Dat waren twee platen die mijn ouders vroeger hadden en die voor mij onlosmakelijk met kerst te maken hadden. Maar beide platen waren niet te vinden. Er zijn wel wat losse kerstnummers van beiden te vinden, maar niet de elpee.

Tot gisteren wist ik ook niet hoe je op basis van een nummer een radiostation kunt starten. Maar dat is nu dus wel duidelijk. Ik ga dus dadelijk eens kijken of er een fraai kerststation te maken is met degelijke Duitstalige kerstnummers. Zo kom je dus steeds een stapje verder.

En zo zal er vast nog wel meer te klagen zijn, maar dat doe ik niet en past ook niet (meer) bij mij. Ik heb de gratis versie en dat betekent (als het goed is) dat er regelmatig wat reclame zou moeten komen. Maar veel heb ik daar nog niet van gemerkt. Dus ook dat is geen reden om te klagen.

Overigens: Hilko heeft al veel langer Spotify in gebruik. Om de een of andere reden was dat voor mij nog geen aanleiding om het ook zelf te proberen (al had ik ooit ook wel een gratis account). Ik had blijkbaar nog een ander zetje nodig en daar moest mijn moeder dus voor zorgen. En nu maar voluit muziek luisteren en Spotify verder inrichten.

Gepubliceerd 13-12-2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in