Het is alweer anderhalve week geleden, en ik heb er nog niks over geschreven. En dat terwijl ik de halve nacht wakker heb gelegen om de resultaten te volgen, zonder duidelijkheid overigens. Pas na het wakker worden en de tv weer aanzetten, kwam de duidelijkheid: Trump had verrassend gewonnen. Oftewel: de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Voor een keer had ik het grootste deel van de avond en tot ongeveer 4 uur ’s nachts CNN aan. Dat was een prima kanaal om de verkiezingen te volgen. Er werd voortdurend aangegeven hoe het met het aantal stemmen in de diverse staten stond. En ook kwamen de andere verkiezingen aan bod zoals voor de senaat. Uiteraard lag de nadruk wel op de presidentsverkiezingen.

Net als de meeste anderen ging ik ervan uit, dat Clinton zou winnen. Dat gaven tenminste de voorspellingen aan. En ook leek het wat onwaarschijnlijk dat een meerderheid van de mensen op het ongeleide projectiel Trum zouden stemmen. Maar al snel werd duidelijk, dat het geen simpele overwinning voor Clinton zou worden. In de meeste staten ging het aantal stemmen gelijk op. En Trump won, maar dat was nog niet zo verrassend, de eerste paar staten waar de stemmen werden geteld. Op die staten zou het niet aankomen, volgens alle voorspellers, ook van CNN.

Toen het in Florida gelijk op bleef gaan, met op een gegeven moment wisselende meerderheiden om de paar minuten, leek er voor Clinton ook nog niet superveel aan de hand. Trump zou alle ‘swingstates’ moeten winnen en dan ook nog enkele staten van Clinton afpakken. Toch werden de voorspellers op CNN steeds onzekerder. En na de eerste uitslagen in ‘Clinton-staten’ begon de twijfel pas echt toe te slaan. Het leek er lange tijd op, dat de einduitslag in die staten nog wel naar Clinton kon gaan, maar dat duurde dus maar. En zo lang, dat ik toch maar eens moest gaan slapen.

En bij het wakker worden bleek dus dat enkele staten dus niet naar Clinton waren gegaan. En dan krijg je dat door sommigen raar gevonden systeem van kiesmannen, dat ervoor zorgde dat ondanks dat Clinton in het hele land de meeste stemmen had gewonnen Trump verkozen was als President-Elect.

Verrassend dus en voor veel mensen moeilijk te accepteren. Ook ik heb, uiteraard, moeite met Trump, maar zo gaan de verkiezingen nu eenmaal. In een democratisch stelsel kun je niet anders dan de uitslag te respecteren. Ja, Clinton heeft dan wel meer stemmen gekregen dan Trump, maar zo zit het systeem in Amerika nou eenmaal in elkaar en zo is het ook al lang volledig geaccepteerd. Er zal ook wel niet zo snel wat aan veranderen. Voor de nieuwe president is er geen reden toe om het systeem dat hem verkoos, aan te passen.

Hoe het zal gaan met Trump, dat is nog afwachten. Veel reacties waren eerst nogal negatief, later trokken die bij en nu komen er weer meer bezorgde reacties. Wel passend bij Trump, die zelf ook nogal wisselvallig en regelmatig onverwacht uit de bus komt. Ik vraag mij niet af of het wel goed gaat. Op diverse punten zal het (in mijn ogen dan) niet goed gaan. Het milieu krijgt een knauw, Obamacare wordt grotendeels uitgekleed, in de wereldhandel zal het een en ander veranderen in Amerikaans voordeel en ook in de defensie zal wat veranderen. En er komt ongetwijfeld een conservatieve opperrechter. Hopelijk zijn die gevolgen niet te erg en kan een volgende president snel weer wat terugdraaien.

Want daar ga ik eigenlijk vanuit: over vier jaar zijn er weer verkiezingen en dan krijgen de republikeinen een flinke nederlaag te slikken. Men heeft nu onder andere voor Trump gekozen omdat hij een buitenstaander was en veel heeft bereikt in het bedrijfsleven. Maar tenzij Trump flink verandert, zal snel duidelijk zijn dat enige ervaring toch wel handig is voor dit ambt. En die prestaties in het bedrijfsleven: volgens mij is nogal onduidelijk gebleven wat die successen voor Trump persoonlijk voor de werknemers en diverse omgevingen hebben betekend. Op de Belgische televisie zag ik bijvoorbeeld nog een stukje over een Trump casino in Atlantic City, dat vier keer failliet was gegaan (en elke keer weer door Trump uit de faillissementsboedel goedkoop opgekocht), dat na het laatste faillissement nu dicht was en een verlaten omgeving met zich mee bracht.

Maar ik kan mij natuurlijk vergissen. Eerst moeten we maar eens kijken welke acties Trump allemaal gaat ondernemen. In ieder geval is hij al de nodige verkiezingsbeloftes aan het breken (zoals het betrekken van insiders uit Washington). Maar ja, diverse onjuiste opmerkingen in de verkiezingsstrijd hebben hem uiteindelijk ook geen kwaad gedaan. Het is afwachten.

Gepubliceerd 18-11-2016

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in