De afgelopen week was er weer twee keer een wedstrijd van PEC Zwolle in het eigen stadion. Afgelopen zaterdag speelde de ploeg tegen sc Heerenveen en woensdagavond was de bekerwedstrijd tegen Heracles. Zoals al zo’n 44 jaar was ik erbij aanwezig.

Zo rond mijn negende ging ik voor het eerst naar PEC Zwolle. Toen speelden ze nog in de tweede divisie, met tegenstanders als de Volewijkers en FC Amsterdam. Spelers waren Henk Post, Wojo Gardacevic en Pepe Hernandez. Erik en ik gingen samen naar het stadion op de Vrolijkheid. Hoe we precies bij PEC zijn gekomen, weet ik niet meer. Maar het gebeurde. In het begin zaten we nog wel eens een deel van de wedstrijd in de kantine, als het buiten te koud was. Maar plezier hadden we wel. En PEC speelde ook wel goed. Ik herinner me nog een 5-0 overwinning op de Volewijkers.

Op een gegeven moment verhuisde PEC naar de Ceintuurbaan, waar ze nu ook nog spelen. En wij natuurlijk mee. Intussen was mijn vader ook fan geworden en zaten we dus regelmatig met z’n drieën in het stadion. PEC was bij de opheffing van de tweede divisie hoog genoeg geëindigd om in de eerste divisie te komen en ook daar speelde de ploeg vaak in de top mee.

In 1977 kwam een hoogtepunt. PEC haalde de bekerfinale. Erik en ik zijn daar uiteraard samen met veel andere supporters naartoe gegaan. Met zo’n dertig bussen reden we naar Nijmegen waar PEC tegen FC Twente zou spelen. Het was een spannende wedstrijd waarbij PEC vlak voor tijd scoorde. Helaas werd dat doelpunt om onduidelijke redenen afgekeurd, waarna Twente in de verlenging drie keer scoorde.

In die tijd haalde PEC ook voor het eerst de eredivisie. De eerste wedstrijd in Enschede was spannend. Daar waren we met zijn drieën. Volgens mij was het bij de rust 1-1 en gierden de zenuwen in de tweede helft door onze kelen. Maar het bleef netjes 1-1. De eerste overwinning liet nogal op zich wachten. Die kwam in Eindhoven tegen PSV. Erik en ik waren er met de trein naartoe gegaan en stonden als een van de weinige PEC-supporters op de tribune. Zo’n zeven minuten voor tijd kreeg PEC een penalty en die werd (in de voor ons verre goal) via de binnenkant van de paal benut. Een 0-1 voorsprong dus. De laatste zeven minuten speelden zich voor onze neus en dus voor de goal van PEC af. Maar het bleef 0-1 en dus konden we met een prima stemming terugreizen naar Zwolle.

Tijdens mijn studietijd heb ik een paar jaar geen seizoenkaart gehad omdat ik vaak in Amsterdam bleef tijdens het weekeinde. Wel bezocht ik dan uitwedstrijden in Amsterdam en omgeving. Maar eenmaal terug in Zwolle schafte ik weer een seizoenkaart aan.

In de loop der jaren hebben we veel meegemaakt: promoties, degradaties, bekersuccessen (al kwam het tot dit jaar niet meer zover als toen in 1977), faillissement, naamswijzigingen, veel trainers en spelers en ga zo maar door.

Dit jaar speelt PEC Zwolle weer eredivisie en doet het goed. Er mag nog wel wat meer gewonnen worden, maar het spel is bijna altijd positief en de tegenstander heeft het vaak lastig. De overtuiging om echt te winnen (vooral thuis) ontbrak nog wel eens, maar langzaam maar zeker komt dat ook steeds meer naar boven. Tegen Heerenveen wilde het nog niet zo super, er werd met 1-1 gelijk gespeeld. Maar Heracles werd met 3-2 aan de kant gezet. Dat was de tweede overwinning in eigen huis.

Zaterdag speelt PEC Zwolle de belangrijke uitwedstrijd tegen NAC. Als ze die winnen, dan maken ze eindelijk een klein gaatje met de rest onderin. Maar verlies betekent meer spanning. We zullen wel zien hoe dat gaat.

En de halve finale van de beker thuis tegen PSV? PEC Zwolle heeft nu een keer verloren en een keer gewonnen van PSV, dus dat zou in ieder geval een spannende wedstrijd moeten worden. Eind februari weten we meer, zowel over de competitie als over de beker.

Gepubliceerd begin 2013 (exacte datum onbekend)

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in