De tv gaat veranderen. Inderdaad, maar hoe? Het wordt actueler, sneller en met meer uitzendingen. Ik zal het allemaal eens op een rijtje zetten.

Met tv bedoel ik natuurlijk de situatie bij RTV ZOo. Ergens anders kan ik niets over zeggen. Daar heb ik vast wel ideeën over, maar het heeft weinig zin die te melden, want niemand, die het kan veranderen, hoort het. En trouwens, op zich loopt het op de publieke zenders wel goed. En de commerciële zenders volg ik wat het nieuws betreft eigenlijk niet.

Maar bij RTV ZOo, daar kan ik wel mijn ideeën kwijt en heb ik ook de indruk, dat er naar geluisterd wordt. Ik ben daar natuurlijk ook een paar keer in de week en ken iedereen, die zich met de tv-programma’s bezig houdt.

Maar goed, wat gaat er dan precies veranderen? Om die vraag te beantwoorden is het goed eerst nog eens op een rijtje te zetten wat er tot nu toe allemaal gebeurde. Te beginnen bij de samenstelling van de tv-groep. Dat zijn voornamelijk stagiaires, die wel weten hoe je de camera moet bedienen en hoe je moet monteren, maar die nog niet al te veel kaas hebben gegeten van het maken van onderwerpen. En dat is logisch, dat is één van de doelen, die ze bij RTV ZOo zouden moeten bereiken. Dan heb je nog een tweehoofdige eindredactie, die zijn best doet alles zo goed mogelijk te (bege)leiden. Maar de ervaring daarmee moet groeien. En dan zijn er nog wat loslopende personen, die af en toe meedoen bij grotere onderwerpen als verslaggever of die voor de voice-overs zorgen.

Zo draait de tv nu ongeveer een half jaar en er is duidelijk al wel het een en ander bereikt. Er komen wekelijks nieuwe programma’s, variërend van vrij kort tot vrij lang. Het plaatsen van de beelden op de kabelkrant gaat nu ook goed. Dat leverde eerst wel wat problemen op. Zo is nu duidelijk, dat tijdens de uitzending van tv-beelden geen wijzigingen op de kabelkrant naar de server gestuurd moeten worden. En belangrijk is ook om elke keer het vinkje te plaatsen, dat ervoor zorgt dat de tijd goed opgenomen wordt. Al doende leert men. In de handleiding had ik het niet gezien.

Na die eerste periode van vallen en opstaan is het nu tijd om een volgende stap te zetten. En die moet leiden naar meer actuele beelden. Zaken moeten niet meer anderhalve week na gebeuren op de tv, maar dezelfde dag nog of hooguit een dag later. Er moet veel meer aandacht zijn voor actuele gebeurtenissen. En er moet dan ook elke dag uitgezonden worden.

Vanaf dinsdag 1 april (en dat is geen grap, moet je er dan bij zeggen) gaat er dan ook elke dag uitgezonden worden. En de bedoeling is dan ook, dat er een soort van ‘Zwolle journaal’ komt. Vooral nieuws van de dag zelf en de vorige dag en niet van alles van ruime tijd geleden. En dat betekent, dat de redactie anders moet gaan werken en dus ook anders ingedeeld wordt.

De grootste groep stagiaires komt in een actualiteitenredactie. Die is elke dag bezig om nieuws te ‘maken’. Er moeten dan steeds enkele stagiaires onderweg zijn voor opnames. Alles wat opgenomen is, moet zo snel mogelijk gemonteerd worden. Items van de ochtend ( tot zo’n 14.00 uur) moeten dezelfde dag uitzendklaar zijn, de items van daarna zeker de volgende dag. Om zo actueel te zijn, dat alles tot aan het moment van uitzending opgenomen, nog dezelfde dag beschikbaar is, daarvoor hebben we de mensen en het materiaal (nog) niet.

Naast die actualiteitenredactie, die ook meer aandacht aan de vormgeving van de onderwerpen moet besteden, komt er ook een documentaire-redactie. Alleen maar aandacht voor de actualiteiten is ook niet goed. Er moet ook ruimte blijven voor langere onderwerpen met minder actualiteit. Maar die redactie zal uiteraard kleiner zijn. En op een of andere manier zal er kruisbestuiving moeten plaatsvinden tussen beide redacties. Een actueel onderwerp kan immers af en toe ook aanleiding zijn voor een uitgebreider verhaal later in de week of in het weekeinde.

De eindredactie blijft uiteraard bestaan en wordt nog wat actiever en vooral sturender. Daarnaast moet er meer aandacht zijn voor het journalistieke aspect van de opnames en montages. Opnames moeten niet altijd chronologisch worden gemonteerd, maar in een logische volgorde. Dat moeten de stagiaires nog beter leren. En bij actuele opnames zal er ook geregeld geïnterviewd moeten worden. Ook dat is niet iets, wat de stagiaires makkelijk doen. Er zou vaker (liefst altijd, maar dat lukt simpelweg nog niet) iemand mee moeten voor dat soort zaken. In ieder geval wordt geprobeerd om te beginnen met mensen van binnen de omroep, die benaderd kunnen worden voor dat soort klusjes.

Het zal wel even wennen zijn voor iedereen. Daarom beginnen we ook niet meteen op die manier uit te zenden. Eerst maar eens proberen of en hoe het allemaal werkt.  Daarvoor wordt de maand maart gebruikt. De uitzendtijden blijven hetzelfde (op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag), maar er zouden de komende maand dus al meer actuele onderwerpen te zien moeten zijn. In die maand kan ook verder uitgezocht worden hoe het ‘Zwolle journaal’ eruit moet zien, met of zonder presentatie, met ook onderwerpen zonder beelden, welke reclame ervoor en/of erna komt, wat de uitzendtijden zullen worden et cetera. Reacties zijn daarbij uiteraard van harte welkom.

Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een nieuwe website. Want ook daar is een grote vernieuwing dringend noodzakelijk. En dan gaat het nog geeneens om de nieuwsvoorziening, want die loopt wel aardig. Maar hoe het nieuws vertoond wordt, dat kan veel beter. En een groot gemis is een uitzending gemist mogelijkheid. Niet alleen van de tv-opnames, maar ook van de radio. Oftewel, veel werk met weinig geld, want dat blijft als altijd het probleem. Ik hoop en verwacht echter, dat de vernieuwingen op tv en website uiteindelijk meer bekendheid en meet reclame en dus meer geld zullen opleveren. Zoals altijd: de kosten gaan voor de baat uit. Hoog kunnen die kosten echter niet zijn.

Geplaatst 3 maart 2014

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in