Ik was net even voor het huis bezig met onkruid weghalen, toen een buurvrouw langs liep en even een gesprekje aanknoopte. Ze wilde weten hoe het ging en vond het goed om mij bezig te zien. Ze haalde ook nog een zwager van haar aan, die een tijd geleden een CVA (herseninfarct) heeft gehad en nu alleen nog maar in de stoel zat. En zo kregen we het over de omgeving van de patiënt, die vaak meer te lijden heeft dan de patiënt zelf.

Ze vertelde, dat haar zwager vanaf het begin hulp in de vorm van fysiotherapie en dergelijke geweigerd heeft. Hij had wat uitval van ledematen en wil nu alleen nog maar thuis op de bank zitten en ‘bediend worden’ (dat is mijn vertaling van wat ik hoorde). Zijn vrouw moet dat steeds maar doen en komt helemaal niet meer aan een eigen leven toe. Ze weet dat wel, maar vindt dat ze dat moet accepteren om hem rustig te houden.

Ik herken natuurlijk wel het een en ander daarin. Ik weet (maar voelen is wat anders) dat met name Charlotte eigenlijk meer last heeft van mijn herseninfarct dan ikzelf. Ik vind het allemaal wel best hoe het nu loopt. Keurig volg ik mijn wekelijkse programma dat steeds vastere vormen aanneemt. En ik maak me verder om weinig druk (eigenlijk niets dus). Charlotte moet erg wennen aan de nieuwe situatie. Het is voor haar lastig in te schatten wat wel en niet kan en ik kan dat ook slecht aangeven. Ze is zomaar ineens met iemand anders getrouwd. Ik weet dat allemaal wel, maar nogmaals, voelen is een heel ander verhaal en erover praten lastig.

Gelukkig heeft Charlotte vanaf het begin een goede ondersteuning gevraagd en gekregen. Door wat geluk in de planning kon ze al snel een cursus volgen terwijl ik nog op de Vogellanden zat. Daar heeft ze in ieder geval een beter beeld gekregen wat er allemaal aan de hand was. Maar ook toen ik thuis was (en helemaal toen duidelijk werd dat ik niet meer aan het werk zou komen) ging het proces van gewenning door. Regelmatig met vallen en opstaan.

Via Interakt Contour, de organisatie die ook mijn ambulant begeleider levert, werd Charlotte uitgenodigd om aan cursussen voor nieuwe begeleiders bij te dragen. Als ervaringsdeskundige kan zij prima vertellen wat een herseninfarct voor de partner voor consequenties heeft. Dat heeft ze nu een paar keer gedaan en het helpt haar (volgens eigen zeggen) in haar verwerkingsproces. En ook andere gesprekken, met psychologen en anderen, helpen haar met het op een rijtje krijgen van het een en ander.

Al vrij snel werd mij duidelijk, dat ik dan wel getroffen was, maar dat mijn omgeving nog veel meer geraakt was. Dit verhaal ging vooral over Charlotte, maar eigenlijk gold hetzelfde voor een groot deel ook voor de kinderen. Ik kan ze daarbij slecht helpen. Ik weet het wel, maar voel het niet en het gaat juist heel veel om gevoel.

Gelukkig lukt het Charlotte steeds beter om afstand te nemen en zelfs een paar dagen weg te gaan.  Ze regelt wel van alles daarvoor, maar het lukt. In oktober gaat ze zelfs ongeveer tien dagen weg naar Amerika. Ik vind het prima.

Zoals ik tegen de buurvrouw zei: het is al vervelend genoeg dat iemand getroffen wordt door een herseninfarct. Het wordt helemaal vervelend als daarin nog meer mensen worden meegetrokken. Logisch dat dat in het begin gebeurt, maar er moet alles aan gedaan worden om op de langere termijn weer wat vrijheid te creëren. Vrijheid voor de partner en anderen in de omgeving. En die vrijheid moet absoluut ook door de patiënt zelf gegeven worden.

Gepubliceerd op 7 mei 2013

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in