Voorkant van het boek

Van Annewyke heb ik een boek gekregen getiteld ‘Geschiedenis van het Amerikaanse Volk’, geschreven door Howard Zinn. Het beschrijft de geschiedenis van Amerika vanaf de komst van de blanken in het gebied. Maar dat doet het wel op een andere manier dan bijna alle andere geschiedenisschrijvers. Het beschrijft de geschiedenis niet vanuit de machtigen, maar juist vanuit de lagere klassen.

De geschiedenis van Amerika wordt op die manier een stuk minder heroïsch dan je normaal leest. Veel armen (inclusief de slaven en de indianen) hadden helemaal niets te zeggen en waren overgeleverd aan de rijkeren. Die rijkeren wisten ook een groot deel van de middenklasse achter zich te krijgen. Dat konden de rijkeren onder andere volhouden door bij hen een soort van afkeer op te roepen tegen negers en indianen.

Vanuit het oogpunt van de armere in Amerika is de geschiedenis toch wel een ander verhaal dan ik gewend was. Dat maakt het soms ook even wat lastiger om te lezen. Logisch eigenlijk, want een heroïsch verhaal met een succesvol vervolg is meestal aardiger dan een verhaal waarin de helden het vooral lastig hebben en waarvan je eigenlijk vanaf het begin al weet dat het minder goed afloopt.

Wat ik interessant vond, was de beschrijving van de ontdekking door Columbus en de gevolgen daarvan voor de in Amerika woonachtige inboorlingen (door Columbus indianen genoemd). Ik zag er wel de nodige parallellen in met hedendaagse ontwikkelingen. Het is vaak maar een kleine minderheid die aan de touwtjes trekt en voordeel heeft van oorlogen en dergelijke. Zij weten op de een of andere manier een groot deel van de bevolking voor hun standpunt te winnen (of die bevolking staat volkomen neutraal in een conflict).

De indianen begroetten de nieuwelingen uit Europa hartelijk en ondersteunden hen in eerste instantie ook volop. Ze zagen hen niet als vijanden, maar als mensen net als zij (en in bepaalde opzichten zelfs als goden). De Europeanen daarentegen waren helemaal gericht op bezit en zochten vooral kostbare goederen. Al snel beheerste dat hun gedrag. Ze dwongen de indianen om voor hen goud en dergelijke te zoeken en bestraften hen als dat niet snel genoeg ging. En dat bestraffen was niet even vastzetten of zo, het ging om flinke lijfstraffen en veel doodstraffen.

Dat de indianen erg last hadden van ziektes die de Europeanen meebrachten, kun je die Europeanen niet echt aanrekenen. Dat zou je als pech kunnen zien. Wel erg vervelend, maar helaas onvermijdelijk. Je kunt daarvoor wel je spijt uitspreken, maar je slecht voor verontschuldigen. Maar de toch wel dodelijke omgang met de indianen was wat anders. Men kon niet accepteren dat de indianen niet zo volgzaam waren en men gaf hen ook geen ruimte. Ja, ze deden wel alsof, maar telkens werd die gegeven ruimte weer teruggebracht.

Dat de indianen niet volgzaam waren, was niet alleen erg negatief voor de indianen zelf. Ook zorgde het ervoor dat de rijkeren in Amerika zochten naar goedkope arbeidskrachten en die vonden in Afrika. Negers waren volgzamer, mede door hun cultuur. Ze werden dan ook in steeds grotere getale als slaven versleept naar (o.a.) Amerika. Zij konden over het algemeen wel onder de duim gehouden worden. Toch kregen steeds meer rijkere Amerikanen zorgen dat onder de slaven opstanden zouden ontstaan. Mede vandaar dus de poging om bij de middenklasse en ook bij de armeren een afkeer tegen het zwarte ras post te laten vatten. Zoals Zinn het (in mijn woorden gezegd) aangeeft: racisme is dus politiek gemotiveerd en niet op natuurwetten gebaseerd. En dat racisme merk je nu nog steeds.

Het zal nog wel even duren voor ik het boek uit heb. Ik ben inmiddels net voorbij de Amerikaanse revolutie. Dat zijn ruim 100 pagina’s. Ik moet er nog zo’n 700. Het zal, verwacht ik, in vlagen gaan. Om het in een keer uit te lezen is het wat zwaar. Maar ik lees het uit en kom er later vast op terug.

De boekgegevens:

Howard Zinn – Geschiedenis van het Amerikaanse Volk; met een voorwoord van Johan Depoortere

Tweede druk (paperback) 2010 – Uitgeverij EPO (België) – ISBN 9789064457579

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in