Afgelopen woensdag waren de gemeenteraadsverkiezingen. De resultaten vragen wel om wat commentaar. En dan gaat het zowel om de uitslag van mijn partij, GroenLinks, als om het totaal. Vandaag dus vooral daar aandacht voor.

GroenLinks heeft een beroerde periode achter de rug. Landelijk was bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen het zetelaantal geduikeld van 10 naar 4. Dat had o.a. te maken met de visie van de partij op het verblijf van Nederland in Afghanistan. De vraag was uiteraard of ook lokaal er zo’n duikeling zou plaatsvinden. In Zwolle was het ook niet goed gegaan met GroenLinks. Daar was de partij van 11,09% bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen afgezakt naar 3,1% bij de Tweede Kamerverkiezingen (van 8,9% in 2010).

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kon GroenLinks weer aardig overeind kruipen. Het haalde deze keer 8,37% van de stemmen. Dat is nog steeds een redelijk verlies ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen (-2,72%), maar weer een ruime winst ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen (+5,3%). Er moest wel een zetel ingeleverd worden, de partij gaat van 4 naar 3, maar eigenlijk kan er dus vrij positief teruggekeken worden op de uitslag en vooral de verkiezingscampagne.

De campagne liep goed. GroenLinks was goed zichtbaar en erg actief. Lijsttrekker Patrick had over het algemeen goede recensies van zijn optredens bij debatten, al is mijn visie daarop natuurlijk gekleurd door degenen die ik volg (op Twitter met name). Het is nu zaak om dat door te zetten en verder uit te bouwen.

Inmiddels is duidelijk, dat GroenLinks de nieuwe periode ingaat met 3 raadsleden en 4 burgerraadsleden. Map Renes had genoeg voorkeursstemmen gekregen voor het raadslidmaatschap (onder andere van mij, als vaste stemmer op de eerste vrouw van de lijst), maar zij wordt burgerraadslid. Ik heb er alle vertrouwen in, dat de burgerraadsleden niet alleen zichtbaar zullen zijn, maar het ook de hele periode volhouden. Dat was iets wat de afgelopen periode voor verbetering vatbaar was.

Ook is al aangegeven, dat de fractie en de burgerraadsleden weer veel de burgers van Zwolle willen opzoeken. Op zich gebeurde dat de afgelopen periode al wel aardig, maar was het niet zo zichtbaar. Er werd veel overlegd met bestuurders van allerlei organisaties. Dat zal vast zo blijven, maar daarnaast moet er ook meer met de ‘gewone’ burgers worden gesproken. Met de veranderingen in de zorg op komst, is er ook alle aanleiding om dat te doen. Als steunfractielid probeer ik daar op te hameren, al doe ik zelf niet zoveel op dat gebied.

Ik verwacht eigenlijk niet, dat GroenLinks in het College van B&W komt. Daarvoor moet het eerst weer wat groeien. Gelukkig is de ChristenUnie de grootste partij geworden in Zwolle en kan het dus de collegeonderhandelingen voor een groot deel bepalen. De ChristenUnie eindigt bij behoorlijk wat mensen die de stemwijzers doen vlakbij GroenLinks. Ik zeg de laatste tijd ook wel eens, dat de ChristenUnie GroenLinks is met de bijbel (of andersom natuurlijk). Door dat principeverschil zal ik nooit op de ChristenUnie stemmen, maar los daarvan kan verwacht worden, dat het collegeprogramma behoorlijk in de richting van GroenLinks zal veranderen. Positief dus.

De ChristenUnie is met 8 zetels dus de grootste geworden. Ook D66 en de SP zijn behoorlijk gegroeid. De SP is van 4 naar 6 zetels gegaan en D66 is zelfs verdubbeld van 3 naar 6. De PvdA is 1 zetel gezakt naar 6 en dus niet meer de grootste. Ook de VVD heeft een zetel moeten inleveren en staat nu op 5. De grootste verliezer is het CDA, dat haar aantal zetels maar liefst zag halveren. Zij hebben nog maar 3 mensen in de raad. Swollwacht is ook 1 zetel gezakt en heeft er nu ook nog maar 3 over. De LWL, Piratenpartij en OPA haalden niet genoeg stemmen voor een zetel, al kwam OPA wel dichtbij.

Als grootste partij is de ChristenUnie inmiddels gestart met de collegeonderhandelingen. Zij hebben een informateur aangesteld, die gaat bekijken wat er allemaal mogelijk is. Ik verwacht zelf, dat het nieuwe college zal bestaan uit 2 wethouders van de ChristenUnie en 1 van de PvdA, van de VVD en van D66. Het CDA gaat er dus uit, wat logisch is met zo’n zetelverlies. De SP komt er niet in vanwege te grote meningsverschillen met de rest.

Gepubliceerd 23-3-2014

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in