Sinds een paar dagen wordt er weer gevoetbald. Nu gaat het om de wereldtitel, dus niet zomaar wat balletjes trappen. Nederland is prima begonnen aan het toernooi, met een eclatante 5-1 overwinning op Spanje. En dat terwijl Spanje de regerend wereldkampioen is en Nederland zonder veel verwachtingen (behalve natuurlijk bij de staf) naar Brazilië is gegaan. Maar misschien ligt daar ook wel een deel van de reden van de ruime overwinning.

Je zag het in de allereerste wedstrijd van het toernooi tussen Brazilië en Kroatië. Het wilde maar niet lopen voor de thuisploeg, toch de grote favoriet voor de titel. Met geluk (en mogelijk wat medewerking van de scheidsrechter) kon Brazilië winnen. Een gelijkspel zou logischer geweest zijn. Maar het is logisch dat Brazilië moeizaam begon. Met alle verwachtingen en de fanatieke steun van het thuispubliek was de spanning zo groot opgebouwd, dat de spelers niet konden ontspannen. En ontspanning is volgens mij een belangrijke sleutel tot succes.

Ik begrijp uit de berichten tot nu toe, dat Louis van Gaal ontspanning ook belangrijk vindt. Familie en kinderen zijn welkom en worden ook betrokken bij de trainingen en voorbereiding. Dat lijkt me dus gezonder dan de spelers strikt gescheiden houden en alle ontspanning uitbannen. Het lijkt dat sommige spelers extra gebruik maken van de mogelijkheden, maar ook dat is normaal. Elke persoon is weer anders.

Wat mij ook opvalt, is dat het maken van het eerste doelpunt geen garantie is voor het winnen van de wedstrijd. Er zijn al diverse wedstrijden geweest waarin de maker van de eerste goal verloor. Soms ruim, zoals Spanje van Nederland (1-5), soms nipt, zoals Japan van Ivoorkust (1-2). Een tegendoelpunt is dus absoluut geen reden om in de put te gaan zitten. Zelfs onverwachte ploegen kunnen terugkomen, kijk maar naar Costa Rica tegen Argentinië (3-1 voor Costa Rica).

Het meeste heb ik gezien, maar niet alles. Met name de wedstrijd van Japan en Ivoorkust was erg laat, om drie uur ’s nachts. Gezien mijn vermoeidheid toen lukte het niet om die wedstrijd te bekijken. Maar verder gaat het volgen aardig. Ik zal wel zien hoe het de komende weken verder gaat. Er zijn natuurlijk ook wat andere verplichtingen, zoals maandagavond redactievergadering van RTV ZOo en donderdagavond fractievergadering van GroenLinks, maar dat zal prima samengaan met het voetbal. Het volgen van de Mariners zal wat in het gedrang komen (maar met een losing streak van inmiddels 5 wedstrijden is dat ‘acceptabel’).

Ik kijk overigens rustig, zonder veel emoties bij de wedstrijden. Het is natuurlijk mooi dat Nederland zo goed begonnen is, maar dat ik uit de bol ging, dat was absoluut niet het geval. Ook andere wedstrijden bekijk ik op mijn gemak. Wat goed voetbal, verrassende resultaten en mooie doelpunten maken het kijken goed.

Van een paar poules is de eerste wedstrijd gespeeld, maar van sommige andere is nog niets gespeeld. Er is nu dus weinig te zeggen over welke landen wel en niet doorgaan naar de volgende ronde. Over een week zal dat al duidelijker zijn als twee wedstrijden gespeeld zijn. Sommige landen zullen dan al gekwalificeerd zijn en anderen al zeker van uitschakeling. Het zou wel mooi zijn als er ook nog een paar spannende poules zijn, waar de laatste wedstrijd alles kan beslissen. We zullen het zien.

Gepubliceerd 15-6-2014

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in